RynekInstalacyjny.pl

Zaawansowane wyszukiwanie

Wytwornice pary w sektorze spożywczym

Para czysta do kontaktu z żywnością

Generatory pary
Stigen

Generatory pary


Stigen

Przy projektowaniu obiektów oraz instalacji do produkcji i przetwarzania żywności, a także instalacji wentylacyjnych i sanitarnych w budynkach o takim przeznaczeniu powinny zostać uwzględnione nowe regulacje, zwłaszcza dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Należy przestrzegać norm regulujących wymagania higieniczne dla maszyn do przemysłu spożywczego oraz procedur systemu HACCP, a także przepisów ustawy regulującej bezpieczeństwo żywności i żywienia.

Zobacz także

Grzegorz Gwiżdż CLIMAVER – instalacje wentylacyjne i klimatyzacyjne. Oprogramowanie wspomagające projektowanie

CLIMAVER – instalacje wentylacyjne i klimatyzacyjne. Oprogramowanie wspomagające projektowanie CLIMAVER – instalacje wentylacyjne i klimatyzacyjne. Oprogramowanie wspomagające projektowanie

Rosnące wymagania stawiane przez projektantów instalacji wentylacyjnych i klimatyzacyjnych programom wspomagającym projektowanie wpływają na konieczność ich ciągłego udoskonalania, poprawiania funkcjonalności...

Rosnące wymagania stawiane przez projektantów instalacji wentylacyjnych i klimatyzacyjnych programom wspomagającym projektowanie wpływają na konieczność ich ciągłego udoskonalania, poprawiania funkcjonalności i wydajności.

dr inż. Edmund Nowakowski Metody określania obliczeniowych przepływów wody w budynkach mieszkalnych

Metody określania obliczeniowych przepływów wody w budynkach mieszkalnych Metody określania obliczeniowych przepływów wody w budynkach mieszkalnych

Norma PN-92/B-01706 [1], zawierająca wzory i tabele do określania obliczeniowych przepływów wody w instalacjach wodociągowych w budynkach, została w maju 2009 r. unieważniona bez podania normy zastępczej....

Norma PN-92/B-01706 [1], zawierająca wzory i tabele do określania obliczeniowych przepływów wody w instalacjach wodociągowych w budynkach, została w maju 2009 r. unieważniona bez podania normy zastępczej. Wobec konieczności znalezienia innej metody obliczeniowej w artykule omówiono sposoby obliczeń wykorzystywane dotychczas w Polsce.

HOMEKONCEPT Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety!

Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety! Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety!

W obliczu rosnącej wartości przestrzeni mieszkalnej i zróżnicowanych potrzeb współczesnych rodzin, budowa domu piętrowego jest optymalnym rozwiązaniem, które łączy w sobie efektywne wykorzystanie powierzchni...

W obliczu rosnącej wartości przestrzeni mieszkalnej i zróżnicowanych potrzeb współczesnych rodzin, budowa domu piętrowego jest optymalnym rozwiązaniem, które łączy w sobie efektywne wykorzystanie powierzchni z komfortem i funkcjonalnością. Projekty domów piętrowych, skupiające się na optymalnym wykorzystaniu powierzchni budynku, oferują przemyślane układy przestrzenne.

Firmy z sektora spożywczego, w tym m.in. przetwórcy i producenci żywności oraz oferujący usługi gastronomiczne, muszą zwracać szczególną uwagę na czystość i jakość rozwiązań technologicznych. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia [1] określa m.in. wymagania dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Ustawa ta wykonuje szereg rozporządzeń i dyrektyw, w tym m.in. rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością [2]. Jedna z głównych zasad zawartych w tym rozporządzeniu stanowi, że wszelkie materiały lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z żywnością muszą być wystarczająco obojętne, by nie powodować przenikania do żywności substancji w ilościach, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka oraz powodować niemożliwe do przyjęcia zmiany w składzie takiej żywności lub pogorszenie jej cech organoleptycznych.Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia wykonuje też m.in. zapisy rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych [3]. Rozporządzenie to zobowiązuje przedsiębiorstwa produkujące żywność do wdrożenia i stosowania zasad systemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points System = System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).

System HACCP przewiduje postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas wszystkich etapów produkcji i obrotu żywności. System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczenia zagrożeń oraz ustalenia działań korygujących.W celu ułatwienia wdrożenia procedur opartych na zasadach HACCP Komisja Europejska wydała również „Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego” [6]. Według Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (Codex Alimentarius) system HACCP funkcjonuje w oparciu o następujące zasady:

    • przeprowadzanie analiz zagrożeń, określanie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP),
    • ustalanie limitów krytycznych dla CCP,
    • ustalanie procedur monitorowania CCP,
    • określanie działań korygujących w CCP,
    • opracowanie procedur weryfikacyjnych systemu,
    • utrzymanie zapisów i procedur dokumentacyjnych systemu.

Aby można było w zakładzie wprowadzić system bezpieczeństwa żywności, w pierwszej kolejności należy wdrożyć systemy GMP i GHP. System dobrych praktyk produkcyjnych GMP (Good Manufacturing Practice) przewiduje działania, które muszą zostać przyjęte, oraz warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem. System dobrej praktyki higienicznej GHP (Good Hygienic Practice) przewiduje działania, które muszą zostać przyjęte i warunki higieniczne spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Linie technologiczne i urządzenia oraz instalacje mające wpływ na bezpieczeństwo żywności muszą zostać zaprojektowane i wykonane m.in. zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami. Zdecydowaną większość wymagań, jakie powinny spełniać takie urządzenia i instalacje, zawarto w systemie HACCP oraz normie PN-EN 1672-2 Maszyny dla przemysłu spożywczego. Pojęcia podstawowe. Część 2: Wymagania z zakresu higieny [5]. Jest ona zharmonizowana z podstawowymi wymaganiami dyrektywy maszynowej 2006/42/EC [7] oraz realizuje postanowienia rozporządzenia WE nr 1935/2004 tak, by wymagania w zakresie higieny były spełnione w sposób ciągły. Norma ta przeznaczona jest do stosowania przez wytwórców maszyn dla przemysłu spożywczego, ale jest również stosowana do urządzeń takich, jak chłodziarki, komory parzelnicze, autoklawy, kotły warzelne oraz wytwornice pary lub lodu, w których występują podobne zagrożenia higieniczne. Zawiera m.in. szczegółowe wymagania konstrukcyjne i organizacyjne dotyczące bezpieczeństwa higienicznego. Zwraca uwagę na dobór materiałów i podzespołów, stan powierzchni kontaktującej się z produktem spożywczym, złącza, przestrzenie martwe, instalacje rurowe itp. Podaje również zasady sprawdzania wymagań higienicznych, środki zaradcze oraz wytyczne do sporządzenia prawidłowej dokumentacji eksploatacyjnej dla użytkownika. Certyfikat zgodności z tą normą wydany przez jednostkę notyfikowaną gwarantuje spełnienie wymogów higieny obowiązujących w sektorze spożywczym.

Firmy z sektora spożywczego, w tym m.in. przetwórcy i producenci żywności oraz oferujący usługi gastronomiczne, muszą zwracać szczególną uwagę na czystość i jakość rozwiązań technologicznych. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia [1] określa m.in. wymagania dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Ustawa ta wykonuje szereg rozporządzeń i dyrektyw, w tym m.in. rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością [2]. Jedna z głównych zasad zawartych w tym rozporządzeniu stanowi, że wszelkie materiały lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z żywnością muszą być wystarczająco obojętne, by nie powodować przenikania do żywności substancji w ilościach, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka oraz powodować niemożliwe do przyjęcia zmiany w składzie takiej żywności lub pogorszenie jej cech organoleptycznych.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia wykonuje też m.in. zapisy rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych [3]. Rozporządzenie to zobowiązuje przedsiębiorstwa produkujące żywność do wdrożenia i stosowania zasad systemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points System = System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).

System HACCP przewiduje postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas wszystkich etapów produkcji i obrotu żywności. System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczenia zagrożeń oraz ustalenia działań korygujących.W celu ułatwienia wdrożenia procedur opartych na zasadach HACCP Komisja Europejska wydała również „Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego” [6]. Według Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (Codex Alimentarius) system HACCP funkcjonuje w oparciu o następujące zasady:

  • przeprowadzanie analiz zagrożeń, określanie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP),
  • ustalanie limitów krytycznych dla CCP,
  • ustalanie procedur monitorowania CCP,
  • określanie działań korygujących w CCP,
  • opracowanie procedur weryfikacyjnych systemu,
  • utrzymanie zapisów i procedur dokumentacyjnych systemu.

Aby można było w zakładzie wprowadzić system bezpieczeństwa żywności, w pierwszej kolejności należy wdrożyć systemy GMP i GHP. System dobrych praktyk produkcyjnych GMP (Good Manufacturing Practice) przewiduje działania, które muszą zostać przyjęte, oraz warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem. System dobrej praktyki higienicznej GHP (Good Hygienic Practice) przewiduje działania, które muszą zostać przyjęte i warunki higieniczne spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Linie technologiczne i urządzenia oraz instalacje mające wpływ na bezpieczeństwo żywności muszą zostać zaprojektowane i wykonane m.in. zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami. Zdecydowaną większość wymagań, jakie powinny spełniać takie urządzenia i instalacje, zawarto w systemie HACCP oraz normie PN-EN 1672-2 Maszyny dla przemysłu spożywczego. Pojęcia podstawowe. Część 2: Wymagania z zakresu higieny [5]. Jest ona zharmonizowana z podstawowymi wymaganiami dyrektywy maszynowej 2006/42/EC [7] oraz realizuje postanowienia rozporządzenia WE nr 1935/2004 tak, by wymagania w zakresie higieny były spełnione w sposób ciągły.

Norma ta przeznaczona jest do stosowania przez wytwórców maszyn dla przemysłu spożywczego, ale jest również stosowana do urządzeń takich, jak chłodziarki, komory parzelnicze, autoklawy, kotły warzelne oraz wytwornice pary lub lodu, w których występują podobne zagrożenia higieniczne. Zawiera m.in. szczegółowe wymagania konstrukcyjne i organizacyjne dotyczące bezpieczeństwa higienicznego.

Zwraca uwagę na dobór materiałów i podzespołów, stan powierzchni kontaktującej się z produktem spożywczym, złącza, przestrzenie martwe, instalacje rurowe itp. Podaje również zasady sprawdzania wymagań higienicznych, środki zaradcze oraz wytyczne do sporządzenia prawidłowej dokumentacji eksploatacyjnej dla użytkownika. Certyfikat zgodności z tą normą wydany przez jednostkę notyfikowaną gwarantuje spełnienie wymogów higieny obowiązujących w sektorze spożywczym.

W produkcji żywności powszechnie wykorzystywane są urządzenia do wytwarzania pary wodnej i instalacje parowe. Rygorystyczne normy higieniczne wymagają m.in., aby woda, w tym para wodna, spełniała wymogi czystości dla wody pitnej zawarte w rozporządzeniu o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi [4]. Dla pewnych procesów, np. sterylizacji, kryteria te są jeszcze bardziej wymagające, np. w zakresie przewodności. Dlatego bardzo starannie należy dobierać materiały instalacji i armaturę do niej, jak też same wytwornice pary.

W praktyce do kontaktu z żywnością powinny być wykorzystywane wyłącznie rozwiązania produkujące tzw. parę czystą. W branży można spotkać się jednak z ciągle pokutującym przekonaniem, że każda para jest czysta, i nie zwraca się tym samym należytej uwagi na dobór wytwornic pary wodnej oraz elementów instalacji. Wciąż operuje się nieaktualnymi definicjami, jak np. para kulinarna, które nie mają oparcia w aktualnych przepisach i normach.

Wykorzystanie zwykłej pary przemysłowej stwarza bardzo wysokie ryzyko zanieczyszczenia produktów, w pewnych przypadkach graniczące z pewnością jego wystąpienia (np. w efekcie porywania wody z kotła czy rozruchu po postoju). Dozowanie substancji chemicznych, np. korygujących czy antykorozyjnych, nie usunie żadnych zanieczyszczeń z pary i jest niezgodne z rozporządzeniem nr 852/2004, które wyraźnie wymaga utrzymania dla wody parametrów wody pitnej, również gdy ma ona postać pary wodnej.

Nawet dodatki do wody kotłowej posiadające atest higieniczny nie usuną zanieczyszczeń i nie przywrócą jej czystości. Z kolei żaden filtr mechaniczny nie usunie zanieczyszczeń chemicznych powstających w wyniku zastosowania w instalacji lub urządzeniu niewłaściwych materiałów lub komponentów.

Istnieje duża różnica pomiędzy wymogami dla instalacji i urządzeń wytwarzających parę kontaktującą się z żywnością a instalacjami i urządzeniami do wytwarzania pary do czyszczenia lub odtłuszczania wyrobów przemysłowych. Przyjęcie założenia, że dla otrzymania pary czystej wystarczy doprowadzić do wytwornicy czystą wodę, jest błędem. A zbyt oczyszczona woda, pozbawiona niektórych związków dopuszczonych dla wody pitnej, jest bardziej agresywna wobec elementów instalacji i wymienników ze stali korozyjnych i tym samym ryzyko zanieczyszczenia wzrasta, a nie maleje.

Z kolei uzdatnienie wody za pomocą korekty chemicznej grozi powstaniem kolejnych źródeł zanieczyszczenia. Ponadto przy doborze urządzeń błędnie przyjmuje się, że skoro posiada ono znak CE, to jest to informacja o spełnieniu norm higienicznych, a nie zwraca się uwagi, że znak ten dotyczy wyłącznie dyrektywy ciśnieniowej i nie jest weryfikacją higieniczności urządzenia.

Projektant ma do wyboru różne urządzenia, m.in. urządzenia wymiennikowe i płaszczowe, w których wykorzystywana jest para energetyczna, ale dostępne są też wytwornice z własnym źródłem ciepła gwarantujące produkcję pary czystej do bezpośredniego kontaktu z żywnością, materiałami i wyrobami spożywczymi. Przy projektowaniu instalacji i doborze urządzeń należy zwracać uwagę na koszty całej instalacji, a nie tylko samej wytwornicy pary.

Wykorzystując wytwornice pary czystej spełniające wymagania wobec kontaktu pary z żywnością, można tak zaprojektować instalację, że nie będzie ona droższa, gdyż nie będzie wymagała zastosowania kosztownego wyposażenia dodatkowego i dużego nakładu prac montażowych. Można się o tym przekonać, porównując schematy ideowe poszczególnych instalacji (rys. 1, 2 i 3).

 

Wytwarzanie pary czystej

Rys. 1. Wytwarzanie pary czystej (spożywczej) w układzie zasilanym tradycyjnym kotłem lub wytwornicą ze stali czarnej


Źródło: Stigen

Wytwarzanie pary spożywczej

Rys. 2. Wytwarzanie pary spożywczej w układzie zasilanym parą sieciową


Źródło: Stigen

Wytwarzanie pary spożywczej

Rys. 3. Wytwarzanie pary spożywczej w układzie zasilanym wytwornicą pary czystej z własnym źródłem ciepła


Źródło: Stigen

Oszczędności inwestycyjne związane z niezastosowaniem urządzeń i technologii spełniających aktualne wymagania mogą być pozorne, a w efekcie przynieść duże straty. Wiele firm, ale także technologów i projektantów, wciąż nie zdaje sobie sprawy z obowiązujących na rynkach unijnych wymogów higienicznych i nieświadomie wybiera rozwiązania, które nie powinny być stosowane w liniach produkcyjnych mających kontakt z żywnością.

Projektant powinien w ocenie rozpatrywanych rozwiązań uwzględniać także aktualny stan wiedzy i techniki i nie poprzestawać jedynie na minimalnych standardach dotyczących danej gałęzi przemysłu.

Należy również zwrócić uwagę na nowy wymóg, wprowadzony w 2010 r. w nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia [1], a obejmujący wszystkie podmioty wprowadzające do obrotu materiały i wyroby mające kontakt z żywnością (a więc i wytwornice pary do kontaktu z żywnością), polegający na obowiązkowym wpisie do rejestru prowadzonego przez Powiatowe Inspektoraty Sanitarne i to na 14 dni przed rozpoczęciem działalności. Jest to działanie, które z pewnością przyczyni się do uporządkowania rynku urządzeń wytwarzających parę przeznaczonych dla przemysłu spożywczego.

Literatura

  1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU nr 171/2006, poz. 1225, ze zm.).
  2. Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (DzU UE 2004, nr L 338/4).
  3. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (DzU UE 2004, nr L 139/1).
  4. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DzU 2007 nr 61 poz. 417, ze zm.).
  5. PN-EN 1672-2+A1:2009 Maszyny dla przemysłu spożywczego. Pojęcia podstawowe. Część 2: Wymagania z zakresu higieny.
  6. Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Ochrony Zdrowia i Konsumentów, Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego, Bruksela, 16 września 2005 r.
  7. Dyrektywa 2006/42/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 maja 2006 r. w sprawie maszyn, zmieniająca dyrektywę 95/16/WE – przekształcenie (DzU UE z 2006 r., nr L 157/24).

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Galeria zdjęć

Tytuł
przejdź do galerii

Komentarze

Powiązane

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV

Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV

Kupuj Hisense i wygrywaj TV!

Kupuj Hisense i wygrywaj TV!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. Schiessl Polska rusza z kampanią video o klimatyzatorach i pompach ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”

Schiessl Polska rusza z kampanią video o klimatyzatorach i pompach ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór” Schiessl Polska rusza z kampanią video o klimatyzatorach i pompach ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”

Branża HVAC&R z pewnością nie widziała jeszcze takiego contentu! Schiessl Polska startuje z kampanią video, dotyczącą klimatyzatorów i pomp ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”. Seria filmów,...

Branża HVAC&R z pewnością nie widziała jeszcze takiego contentu! Schiessl Polska startuje z kampanią video, dotyczącą klimatyzatorów i pomp ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”. Seria filmów, przybliżająca urządzenia, będzie cennym źródłem wiedzy zarówno dla instalatorów z branży HVAC&R, jak i użytkowników końcowych.

Euroterm Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl

Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl

Każdy fachowiec, gdy myśli o hydraulice, kotłach i łazienkach, prawdopodobnie widzi rury, zawory i narzędzia – codziennie towarzyszące jego pracy. W tym gorącym sezonie Euroterm24.pl wspiera fachowców...

Każdy fachowiec, gdy myśli o hydraulice, kotłach i łazienkach, prawdopodobnie widzi rury, zawory i narzędzia – codziennie towarzyszące jego pracy. W tym gorącym sezonie Euroterm24.pl wspiera fachowców w tej rutynie, przygotowując specjalną ofertę handlową z rozgrzewającymi nagrodami za zakupy. To akcja, która sprawi, że praca każdego instalatora będzie prosta, łatwa i… przyniesie dodatkowe zyski.

Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. news Nowa generacja komercyjnych rozwiązań grzewczo-chłodzących firmy Panasonic

Nowa generacja komercyjnych rozwiązań grzewczo-chłodzących firmy Panasonic Nowa generacja komercyjnych rozwiązań grzewczo-chłodzących firmy Panasonic

Panasonic Heating & Cooling Solutions jest zaangażowany w dostarczanie najwyższej jakości rozwiązań grzewczych i chłodzących do zastosowań komercyjnych, zapewniających maksymalną wydajność.

Panasonic Heating & Cooling Solutions jest zaangażowany w dostarczanie najwyższej jakości rozwiązań grzewczych i chłodzących do zastosowań komercyjnych, zapewniających maksymalną wydajność.

HOMEKONCEPT Etapy budowy domu – o czym trzeba pamiętać? Sprawdź!

Etapy budowy domu – o czym trzeba pamiętać? Sprawdź! Etapy budowy domu – o czym trzeba pamiętać? Sprawdź!

Budowa domu to złożony proces, który wymaga nie tylko zaangażowania finansowego, ale także dokładnego planowania i przestrzegania określonych etapów. Proces ten obejmuje szereg kroków, począwszy od wyboru...

Budowa domu to złożony proces, który wymaga nie tylko zaangażowania finansowego, ale także dokładnego planowania i przestrzegania określonych etapów. Proces ten obejmuje szereg kroków, począwszy od wyboru terenu, poprzez projektowanie, realizację prac budowlanych, aż po prace wykończeniowe. W poniższym artykule przedstawimy kompleksowy przegląd poszczególnych etapów budowy domu, podkreślając ich znaczenie i wpływ na ostateczny kształt oraz funkcjonalność budynku. Zapraszamy do lektury!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Klimatyzacja Hisense RAC – nowe ulotki

Klimatyzacja Hisense RAC – nowe ulotki Klimatyzacja Hisense RAC – nowe ulotki

Nowa odsłona ulotek klimatyzacji Hisense!

Nowa odsłona ulotek klimatyzacji Hisense!

REGULUS-system Wójcik s.j. Gorący temat: chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi

Gorący temat: chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi Gorący temat:  chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi

Zimowy sezon grzewczy to myślenie o tym, żeby było odpowiednio ciepło, natomiast sezon letni to myślenie o tym, żeby nie było za ciepło. Szybkie zmiany między ekstremalnymi zjawiskami jak nawalne deszcze...

Zimowy sezon grzewczy to myślenie o tym, żeby było odpowiednio ciepło, natomiast sezon letni to myślenie o tym, żeby nie było za ciepło. Szybkie zmiany między ekstremalnymi zjawiskami jak nawalne deszcze z groźnymi burzami i silnym wiatrem, po nich susze, długotrwałe upały, potem duże spadki temperatury, powodują że domy i miejsca pracy należy dostosowywać do znacznych wahań temperatur.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Pompy ciepła Hisense – mistrzowskie ceny na EURO 2024

Pompy ciepła Hisense – mistrzowskie ceny na EURO 2024 Pompy ciepła Hisense – mistrzowskie ceny na EURO 2024

Mistrzowskie ceny pomp ciepła Hisense w gorącym okresie EURO 2024!

Mistrzowskie ceny pomp ciepła Hisense w gorącym okresie EURO 2024!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news 1200 lat doświadczenia Schiessl Polska w branży HVAC&R

1200 lat doświadczenia Schiessl Polska w branży HVAC&R 1200 lat doświadczenia Schiessl Polska w branży HVAC&R

W kwietniu 2024 roku mija 27 lat działalności biznesowej Schiessl Polska. Wydawać by się mogło, że już wszystko na temat naszej firmy zostało powiedziane. Nasze dokonania biznesowe oraz to, że zespół Schiessl...

W kwietniu 2024 roku mija 27 lat działalności biznesowej Schiessl Polska. Wydawać by się mogło, że już wszystko na temat naszej firmy zostało powiedziane. Nasze dokonania biznesowe oraz to, że zespół Schiessl Polska stanowi obecnie 148 pracowników są raczej znane naszym partnerom biznesowym. Jest jednak wiele informacji, których o nas nie wiecie. Chcemy to zmienić. Chcemy, byście poznali zespół ludzi tworzących naszą firmę z innej niż dotychczas perspektywy.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news HITEMA Tour Poland 2024

HITEMA Tour Poland 2024 HITEMA Tour Poland 2024

W dniach 7-9 maja 2024 r. w trzech wybranych Oddziałach Schiessl Polska (Wrocław, Poznań, Warszawa) odbędzie się HITEMA Tour Poland 2024.

W dniach 7-9 maja 2024 r. w trzech wybranych Oddziałach Schiessl Polska (Wrocław, Poznań, Warszawa) odbędzie się HITEMA Tour Poland 2024.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Premiera nowej pompy próżniowej TESTO 565i

Premiera nowej pompy próżniowej TESTO 565i Premiera nowej pompy próżniowej TESTO 565i

Najprostsze próżniowanie wszech czasów z nową, w pełni automatyczną pompą próżniową TESTO 565i

Najprostsze próżniowanie wszech czasów z nową, w pełni automatyczną pompą próżniową TESTO 565i

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news T-shirt do każdego klimatyzatora RAC Hisense

T-shirt do każdego klimatyzatora RAC Hisense T-shirt do każdego klimatyzatora RAC Hisense

Kupuj klimatyzatory RAC Hisense i odbieraj koszulki!

Kupuj klimatyzatory RAC Hisense i odbieraj koszulki!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Pomiary elektryczne z Testo

Pomiary elektryczne z Testo Pomiary elektryczne z Testo

Super promocyjne ceny na innowacyjne przyrządy do pomiarów elektrycznych Testo

Super promocyjne ceny na innowacyjne przyrządy do pomiarów elektrycznych Testo

Bazoš Jak sprzedać maszyny rolnicze i przemysłowe? Wykorzystaj darmowe ogłoszenia w internecie!

Jak sprzedać maszyny rolnicze i przemysłowe? Wykorzystaj darmowe ogłoszenia w internecie! Jak sprzedać maszyny rolnicze i przemysłowe? Wykorzystaj darmowe ogłoszenia w internecie!

Skuteczna sprzedaż w internecie wcale nie jest uzależniona od tego, z jakich serwisów ogłoszeniowych korzystasz. Możesz wybrać darmowe ogłoszenia online i równie skutecznie przyciągnąć uwagę potencjalnych...

Skuteczna sprzedaż w internecie wcale nie jest uzależniona od tego, z jakich serwisów ogłoszeniowych korzystasz. Możesz wybrać darmowe ogłoszenia online i równie skutecznie przyciągnąć uwagę potencjalnych kupujących – nawet tego samego dnia po wystawieniu oferty sprzedaży. Zobacz, jak pisać skuteczne darmowe ogłoszenia.

RUG Riello Urządzenia Grzewcze S.A./Beretta news NOWOŚĆ! Klimatyzator BREVA E marki Beretta

NOWOŚĆ! Klimatyzator BREVA E marki Beretta NOWOŚĆ! Klimatyzator BREVA E marki Beretta

Ten model nie tylko idealnie reguluje temperaturę w pomieszczeniu, ale także oferuje wiele innowacyjnych rozwiązań z myślą o środowisku i komforcie użytkowników.

Ten model nie tylko idealnie reguluje temperaturę w pomieszczeniu, ale także oferuje wiele innowacyjnych rozwiązań z myślą o środowisku i komforcie użytkowników.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Majówka z Hisense Easy Smart

Majówka z Hisense Easy Smart Majówka z Hisense Easy Smart

Kupuj w maju klimatyzatory Easy Smart i odbieraj bony o wartości 800 PLN!

Kupuj w maju klimatyzatory Easy Smart i odbieraj bony o wartości 800 PLN!

ECO Comfort Montaż klimatyzatora: cena, rodzaje urządzeń, koszt montażu klimatyzacji w domu w 2024!

Montaż klimatyzatora: cena, rodzaje urządzeń, koszt montażu klimatyzacji w domu w 2024! Montaż klimatyzatora: cena, rodzaje urządzeń, koszt montażu klimatyzacji w domu w 2024!

Choć główną funkcją klimatyzatora jest chłodzenie powietrza w upalne okresy roku, panuje błędne przekonanie, że na schłodzeniu mieszkania kończy się funkcja systemu klimatyzacji. Tymczasem nowoczesne jednostki...

Choć główną funkcją klimatyzatora jest chłodzenie powietrza w upalne okresy roku, panuje błędne przekonanie, że na schłodzeniu mieszkania kończy się funkcja systemu klimatyzacji. Tymczasem nowoczesne jednostki nie ograniczają się jedynie do pojedynczych zadań.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Promocja Cashback od Panasonic

Promocja Cashback od Panasonic Promocja Cashback od Panasonic

Zwrot 2000 zł za zakup i rejestrację kompletu pompy ciepła Aquarea T-CAP

Zwrot 2000 zł za zakup i rejestrację kompletu pompy ciepła Aquarea T-CAP

ECO Comfort Klimatyzacja kanałowa do domu: zastosowania, rodzaje, tryby pracy

Klimatyzacja kanałowa do domu: zastosowania, rodzaje, tryby pracy Klimatyzacja kanałowa do domu: zastosowania, rodzaje, tryby pracy

Zadaniem klimatyzacji jest przede wszystkim obniżenie zbyt wysokiej temperatury w budynku i dostosowanie jej do parametrów, które będą zapewniały komfortowe warunki pracy lub odpoczynku. Gorące lata i...

Zadaniem klimatyzacji jest przede wszystkim obniżenie zbyt wysokiej temperatury w budynku i dostosowanie jej do parametrów, które będą zapewniały komfortowe warunki pracy lub odpoczynku. Gorące lata i okresy długotrwałych upałów są silnie odczuwalne nawet w nowoczesnych, dobrze izolowanych budynkach wyposażonych w rolety zewnętrzne lub wewnętrzne, dlatego nowoczesne systemy klimatyzacji są coraz chętniej wybierane przez inwestorów, którzy budują lub modernizują swoje domy.

HOMEKONCEPT Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety!

Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety! Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety!

W obliczu rosnącej wartości przestrzeni mieszkalnej i zróżnicowanych potrzeb współczesnych rodzin, budowa domu piętrowego jest optymalnym rozwiązaniem, które łączy w sobie efektywne wykorzystanie powierzchni...

W obliczu rosnącej wartości przestrzeni mieszkalnej i zróżnicowanych potrzeb współczesnych rodzin, budowa domu piętrowego jest optymalnym rozwiązaniem, które łączy w sobie efektywne wykorzystanie powierzchni z komfortem i funkcjonalnością. Projekty domów piętrowych, skupiające się na optymalnym wykorzystaniu powierzchni budynku, oferują przemyślane układy przestrzenne.

Szperacz Zaczyna się od projektu

Zaczyna się od projektu Zaczyna się od projektu

Dzisiaj materiał unikatowy. Rzadko zdarza się, że dostaję materiały, na których zaprezentowane są pomyłki... projektanta. Zatem - zapraszam :)

Dzisiaj materiał unikatowy. Rzadko zdarza się, że dostaję materiały, na których zaprezentowane są pomyłki... projektanta. Zatem - zapraszam :)

Szperacz Jakość wykonanania = jakość eksploatacji?

Jakość wykonanania = jakość eksploatacji? Jakość wykonanania = jakość eksploatacji?

Ciekawi mnie, czy zgadniecie, co to za urządzenia, które widać na zdjęciu obok (nieco większe w galerii, poniżej).

Ciekawi mnie, czy zgadniecie, co to za urządzenia, które widać na zdjęciu obok (nieco większe w galerii, poniżej).

dr inż., arch. Karolina Kurtz-Orecka, Monika Najder Lokalizacja i orientacja budynku niskoenergetycznego a zapotrzebowanie na energię do ogrzewania i wentylacji

Lokalizacja i orientacja budynku niskoenergetycznego a zapotrzebowanie na energię do ogrzewania i wentylacji Lokalizacja i orientacja budynku niskoenergetycznego a zapotrzebowanie na energię do ogrzewania i wentylacji

Wykorzystanie projektów typowych w budownictwie energooszczędnym jest powszechną praktyką, a przyjęte przez projektantów i wykonawców rozwiązania wpływają na wieloletnią jakość obiektu. Powstałe na tym...

Wykorzystanie projektów typowych w budownictwie energooszczędnym jest powszechną praktyką, a przyjęte przez projektantów i wykonawców rozwiązania wpływają na wieloletnią jakość obiektu. Powstałe na tym etapie błędy są trudne lub niemożliwe do usunięcia bądź wiążą się z koniecznością poniesienia znacznych nakładów finansowych.

dr inż. Grzegorz Ścieranka Modelowanie hydrauliczne kanalizacji sanitarnej – przyszłość czy teraźniejszość?

Modelowanie hydrauliczne kanalizacji sanitarnej – przyszłość czy teraźniejszość? Modelowanie hydrauliczne kanalizacji sanitarnej – przyszłość czy teraźniejszość?

Wykonany i skalibrowany model to użyteczne narzędzie do oceny warunków hydraulicznych. Optymalne zwymiarowanie zapewnia wymaganą wydajność i pozwala ograniczyć koszty inwestycyjne i eksploatacyjne. Korzyści...

Wykonany i skalibrowany model to użyteczne narzędzie do oceny warunków hydraulicznych. Optymalne zwymiarowanie zapewnia wymaganą wydajność i pozwala ograniczyć koszty inwestycyjne i eksploatacyjne. Korzyści uwidaczniają się szczególnie w przypadku rozległych zlewni grawitacyjno-pompowych na terenach gmin wiejskich. Modelowanie może znaleźć zastosowanie już na etapie rozwiązań koncepcyjnych przy tworzeniu programów funkcjonalno-użytkowych, a w pewnych przypadkach przy wykonywaniu projektów budowlanych...

Najnowsze produkty i technologie

HOMEKONCEPT Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety!

Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety! Projekty domów piętrowych – poznaj ich zalety!

W obliczu rosnącej wartości przestrzeni mieszkalnej i zróżnicowanych potrzeb współczesnych rodzin, budowa domu piętrowego jest optymalnym rozwiązaniem, które łączy w sobie efektywne wykorzystanie powierzchni...

W obliczu rosnącej wartości przestrzeni mieszkalnej i zróżnicowanych potrzeb współczesnych rodzin, budowa domu piętrowego jest optymalnym rozwiązaniem, które łączy w sobie efektywne wykorzystanie powierzchni z komfortem i funkcjonalnością. Projekty domów piętrowych, skupiające się na optymalnym wykorzystaniu powierzchni budynku, oferują przemyślane układy przestrzenne.

ECO Comfort Klimatyzacja kanałowa do domu: zastosowania, rodzaje, tryby pracy

Klimatyzacja kanałowa do domu: zastosowania, rodzaje, tryby pracy Klimatyzacja kanałowa do domu: zastosowania, rodzaje, tryby pracy

Zadaniem klimatyzacji jest przede wszystkim obniżenie zbyt wysokiej temperatury w budynku i dostosowanie jej do parametrów, które będą zapewniały komfortowe warunki pracy lub odpoczynku. Gorące lata i...

Zadaniem klimatyzacji jest przede wszystkim obniżenie zbyt wysokiej temperatury w budynku i dostosowanie jej do parametrów, które będą zapewniały komfortowe warunki pracy lub odpoczynku. Gorące lata i okresy długotrwałych upałów są silnie odczuwalne nawet w nowoczesnych, dobrze izolowanych budynkach wyposażonych w rolety zewnętrzne lub wewnętrzne, dlatego nowoczesne systemy klimatyzacji są coraz chętniej wybierane przez inwestorów, którzy budują lub modernizują swoje domy.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Promocja Cashback od Panasonic

Promocja Cashback od Panasonic Promocja Cashback od Panasonic

Zwrot 2000 zł za zakup i rejestrację kompletu pompy ciepła Aquarea T-CAP

Zwrot 2000 zł za zakup i rejestrację kompletu pompy ciepła Aquarea T-CAP

ECO Comfort Montaż klimatyzatora: cena, rodzaje urządzeń, koszt montażu klimatyzacji w domu w 2024!

Montaż klimatyzatora: cena, rodzaje urządzeń, koszt montażu klimatyzacji w domu w 2024! Montaż klimatyzatora: cena, rodzaje urządzeń, koszt montażu klimatyzacji w domu w 2024!

Choć główną funkcją klimatyzatora jest chłodzenie powietrza w upalne okresy roku, panuje błędne przekonanie, że na schłodzeniu mieszkania kończy się funkcja systemu klimatyzacji. Tymczasem nowoczesne jednostki...

Choć główną funkcją klimatyzatora jest chłodzenie powietrza w upalne okresy roku, panuje błędne przekonanie, że na schłodzeniu mieszkania kończy się funkcja systemu klimatyzacji. Tymczasem nowoczesne jednostki nie ograniczają się jedynie do pojedynczych zadań.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Majówka z Hisense Easy Smart

Majówka z Hisense Easy Smart Majówka z Hisense Easy Smart

Kupuj w maju klimatyzatory Easy Smart i odbieraj bony o wartości 800 PLN!

Kupuj w maju klimatyzatory Easy Smart i odbieraj bony o wartości 800 PLN!

RUG Riello Urządzenia Grzewcze S.A./Beretta news NOWOŚĆ! Klimatyzator BREVA E marki Beretta

NOWOŚĆ! Klimatyzator BREVA E marki Beretta NOWOŚĆ! Klimatyzator BREVA E marki Beretta

Ten model nie tylko idealnie reguluje temperaturę w pomieszczeniu, ale także oferuje wiele innowacyjnych rozwiązań z myślą o środowisku i komforcie użytkowników.

Ten model nie tylko idealnie reguluje temperaturę w pomieszczeniu, ale także oferuje wiele innowacyjnych rozwiązań z myślą o środowisku i komforcie użytkowników.

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal Budowlany - rynekinstalacyjny.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.rynekinstalacyjny.pl. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.rynekinstalacyjny.pl oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.