RynekInstalacyjny.pl

Zaawansowane wyszukiwanie

Wybrane metody projektowania wentylacji dla kuchni zbiorowego żywienia

Projekt wentylacji w kuchni zbiorowego żywienia, fot. freeimages.com

Projekt wentylacji w kuchni zbiorowego żywienia, fot. freeimages.com

W artykule opisano podstawowe zasady projektowania wentylacji w oparciu o informacje i wymagania zawarte w wytycznych niemieckich VDI 2052:2006 [7] oraz wytycznych brytyjskich stowarzyszenia HVCA (Heating and Ventilating Contractors’ Association) [6], a także, dla porównania, zalecenia krajowe z 2002 r.

Zobacz także

Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. Agregaty z naturalnym czynnikiem chłodniczym w sklepach spożywczych

Agregaty z naturalnym czynnikiem chłodniczym w sklepach spożywczych Agregaty z naturalnym czynnikiem chłodniczym w sklepach spożywczych

Dla każdego klienta sklepu spożywczego najważniejsze są świeżość produktów, ich wygląd i smak. Takie kwestie jak wyposażenie sklepu, wystrój czy profesjonalizm obsługi są dla niego ważne, ale nie priorytetowe....

Dla każdego klienta sklepu spożywczego najważniejsze są świeżość produktów, ich wygląd i smak. Takie kwestie jak wyposażenie sklepu, wystrój czy profesjonalizm obsługi są dla niego ważne, ale nie priorytetowe. Dlatego kwestia odpowiedniego chłodzenia jest w sklepach kluczowa, ponieważ niektóre produkty tracą przydatność do spożycia, jeśli nie są przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze. Do jej zapewnienia przeznaczone są między innymi agregaty wykorzystujące naturalny czynnik chłodniczy.

Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. Projektowanie instalacji HVAC i wod-kan w gastronomii

Projektowanie instalacji HVAC i wod-kan w gastronomii Projektowanie instalacji HVAC i wod-kan w gastronomii

Ważnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę podczas projektowania instalacji sanitarnych w obiektach gastronomicznych, jest konieczność zapewnienia nie tylko komfortu cieplnego, ale też bezpieczeństwa...

Ważnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę podczas projektowania instalacji sanitarnych w obiektach gastronomicznych, jest konieczność zapewnienia nie tylko komfortu cieplnego, ale też bezpieczeństwa pracowników i gości restauracji. Zastosowane rozwiązania wentylacyjne i grzewczo-klimatyzacyjne muszą być energooszczędne, ponieważ gastronomia potrzebuje dużych ilości energii przygotowania posiłków i wentylacji.

ARTEKON Sklejka 18 mm

Sklejka 18 mm Sklejka 18 mm

Sklejka to materiał drewnopochodny, którego arkusze powstają poprzez sklejenie kilku cienkich warstw drewna nazywanych fornirami. Arkusz najczęściej składa się z 3 lub więcej warstw forniru. Warstwy są...

Sklejka to materiał drewnopochodny, którego arkusze powstają poprzez sklejenie kilku cienkich warstw drewna nazywanych fornirami. Arkusz najczęściej składa się z 3 lub więcej warstw forniru. Warstwy są klejone między sobą żywicami syntetycznymi. Włókna sąsiednich warstw są ułożone prostopadle do siebie.

Projektowanie wentylacji i klimatyzacji w dużych kuchniach zbiorowego żywienia jest ciekawym wyzwaniem dla projektantów. Konieczne jest bowiem rozwiązanie problemów związanych z wentylacją ogólną kuchni i wyciągami miejscowymi, czyli usuwaniem ciepłego, obciążonego cząstkami tłuszczu oraz zapachami i parą wodną powietrza znad stanowisk roboczych z jednoczesnym zapewnieniem personelowi warunków komfortu cieplno-wilgotnościowego.

Dodatkowym problemem jest często umieszczenie dużej liczby technologicznych urządzeń kuchennych na stosunkowo niewielkiej powierzchni, w niskich pomieszczeniach oraz przebywanie w kuchniach licznej grupy pracowników, co prowadzi do zaprojektowania wentylacji o bardzo dużej krotności wymian powietrza.

Nie należy też zapominać, że poza najbardziej kojarzonymi z kuchniami miejscami przygotowywania gorących posiłków w ich obrębie znajdują się inne wyodrębnione pomieszczenia lub stanowiska pracy o specyficznym przeznaczeniu, wymaganiach termicznych i zróżnicowanej emisji zanieczyszczeń.

Podział i zadania zakładów gastronomicznych

temperatura powietrza a wilgotność

Tabela 1. Zestawienie parametrów powietrza dla kuchni, zapewniających spełnienie warunków komfortu cieplnego [7]

W zakładach gastronomicznych można wydzielić ogólnie trzy podstawowe obszary związane z wykonywanymi czynnościami i zadaniami, w których rozwiązaniu ma pomagać wentylacja i klimatyzacja:

  • przygotowywanie posiłków:
    - natychmiastowe usuwanie emitowanych zysków ciepła,
    - usuwanie cząstek tłuszczu, zapachów oraz innych substancji,
    - usuwanie wilgoci,
    - odświeżanie powietrza i zastępowanie powietrza usuwanego powietrzem świeżym (odpowiednio uzdatnionym),
  • zmywanie:
    - zapewnienie komfortowych i zdrowych warunków pracy,
    - obniżenie wilgotności i zapewnienie odpowiedniej temperatury powietrza,
    - ograniczenie ryzyka kondensacji pary wodnej,
    - ograniczenie ryzyka przeciągów i mieszania mas powietrza (np. dzięki nawiewowi wyporowemu),
  • zapewnienie zintegrowanego oświetlenia, przechowywanie żywności.

Zgodnie z przyjętym schematem funkcjonalnym zakładów gastronomicznych rozróżnia się następujące działy, czyli zespoły pomieszczeń powiązanych ze sobą zarówno funkcjonalnie, jak i rodzajem wykonywanej w nich pracy i świadczonych usług [1]: magazynowy, produkcyjny, ekspedycyjny, handlowy i administracyjno-socjalny. Aby zorientować się, jak wiele różnych stref jest w takim zakładzie, przykładowo wymienić można obszary i podstawowe pomieszczenia wchodzące w skład tylko jednego działu – produkcyjnego [1]:

  • wszelkiego rodzaju przygotowalnie wstępne i właściwe,
  • kuchnie potraw zimnych i gorących,
  • przygotowalnie wyrobów mącznych oraz lodów i deserów, magazyn dobowy, pokój szefa kuchni,
  • zmywalnia naczyń kuchennych.

Parametry powietrza w zakładzie gastronomicznym

Zapewnienie komfortu pracy w pomieszczeniach kuchni zbiorowego żywienia umożliwia efektywniejszą pracę pracowników. Na podstawie zaleceń zamieszczonych w wytycznych VDI 2052 [7] w kuchni oraz w zmywalniach należy zapewnić temperaturę powietrza wewnętrznego wynoszącą przynajmniej 18°C i nieprzekraczającą 26°C (chyba że przekroczenie tej temperatury jest nieuniknione i wynika z przeprowadzanych procesów technologicznych).

Temperaturę powietrza należy mierzyć termometrem z osłoniętym czujnikiem, w celu ograniczenia wymiany ciepła poprzez promieniowanie, na wysokości 0,75 m nad podłogą przy stanowisku pracy.

pomieszczenia a temperatura

Tabela 2. Temperatura powietrza w niektórych pomieszczeniach przygotowania i magazynowania potraw [7]

Na rys. 1 znajduje się wykres psychrometryczny, na który zostało naniesione pole klimatu wewnętrznego dla kuchni, odpowiadające warunkom komfortu dla pracowników, oraz linie wynikające z dopuszczalnego (ze względów technologicznych) przekroczenia zalecanych wartości parametrów powietrza. Pole komfortu jest wyznaczone przez następujące wartości parametrów powietrza: temperatura powietrza 18°C, wilgotność względna 30%, temperatura powietrza 26°C, zawartość wilgoci 11,5 g/kg, wilgotność względna 80%.

Ponieważ nie zawsze możliwe jest utrzymanie preferowanych komfortowych warunków pracy, w normie dopuszcza się odstępstwo od nich. Są to zaznaczone na wykresie psychrometrycznym dwie łączące się linie: izoterma 32°C zaczynająca się od wartości wilgotności względnej wynoszącej 30%, a kończąca na wartości 50%, oraz prosta opisana przez stałą wartość zawartości wilgoci 16,5 g/kg, zaczynająca się od wilgotności względnej wynoszącej 50%, a kończąca na wartości 80%.

Zawartość wilgoci 16,5 g/kg jest maksymalną wartością tego parametru. Jak stwierdzono w wytycznych [7], projektowanie wentylacji i klimatyzacji w kuchniach może być oparte na tych wartościach granicznych.

W wytycznych stwierdzono, że nadal brakuje rzetelnych informacji dotyczących minimalnej wartości wilgotności względnej powietrza w kuchniach – przyjęto wartość 30% z adnotacją, że dopuszczalne jest okazjonalne niedotrzymanie tej wartości wilgotności wynikające z przebiegu procesów technologicznych.

W tab. 1 wskazano zalecaną zasadę przyjmowania do projektu obliczeniowych wartości temperatury i wilgotności powietrza (niska temperatura przy wysokiej wilgotności względnej, wysoka temperatura przy niskiej wilgotności powietrza). Są to zestawienia wartości parametrów powietrza, dla których zawartość wilgoci wynosi zalecane 11,5 g/kg suchego powietrza. Wartości przyjęte zgodnie z tabelą zapewniają uzyskanie komfortu cieplnego.

Niezbędne jest również określenie wymaganych parametrów powietrza w pomieszczeniach innych niż kuchnie i zmywalnie (tab. 2). Wartość trzeciego z podstawowych parametrów środowiska wewnętrznego, czyli prędkości powietrza, zależy w strefie komfortu od temperatury powietrza, turbulencji strumienia powietrza, aktywności fizycznej pracowników oraz izolacyjności cieplnej odzieży. Aby ograniczyć niebezpieczeństwo powstania przeciągu, zaleca się, by maksymalny nawiewany strumień powietrza, odniesiony do powierzchni podłogi obsługiwanego pomieszczenia, wynosił 35 m3/(h×m2).

entalpia

Rys. 1. Pole klimatu wewnętrznego dla kuchni [7]

W wytycznych [7] na wykresie (rys. 2) przedstawiono zależność pomiędzy zalecaną średnią prędkością powietrza a jego temperaturą dla średniej aktywności fizycznej typu II oraz izolacyjności cieplnej odzieży wynoszącej 0,6 clo (co orientacyjnie odpowiada wartości oporności cieplnej bardzo lekkiej odzieży roboczej noszonej w lecie). Pomiary prędkości powietrza należy wykonywać przy stanowisku pracy na wysokości 1,7 m nad podłogą.

Podana w wytycznych VDI 2052 dla pracowników kuchni aktywność typu II związana jest z wydatkiem energetycznym wynoszącym 150 W dla standardowej osoby o powierzchni ciała 1,7 m2, co odpowiada wydatkowi energetycznemu 88,2 W/m2. Zgodnie z normą PN-78/B-03421 [4] taka praca związana jest z aktywnością fizyczną małą (do 200 W), a według PN-EN 7730:2006 [3] jest to praca lekka w pozycji stojącej (np. w laboratorium, w przemyśle lekkim).

W przypadku gdy zaprojektowana została wentylacja wyporowa z nawiewnikiem ustawionym na poziomie podłogi, prędkość powietrza na wysokości 0,1 m nad podłogą nie powinna przekraczać 0,2 m/s (wartość określona dla temperatury powietrza nawiewanego 20°C w odległości 0,8 m od nawiewnika). Dla tego typu nawiewników temperatura powietrza nawiewanego nie powinna spaść poniżej 20°C [7].

Kolejnym parametrem, który charakteryzuje pracę klimatyzacji lub wentylacji, jest poziom natężenia dźwięku, mierzony także na wysokości 1,7 m nad podłogą. Powinien zawierać się w zakresie 50–60 dB(A). Wartość ta może być przekroczona o 5 dB(A) w zmywalni.

Obliczanie strumienia powietrza nawiewanego dla wentylacji ogólnej

W celu obliczenia strumienia powietrza wentylacyjnego można skorzystać z dokładnych (i bardziej czasochłonnych) sposobów obliczeniowych lub metod wskaźnikowych, łatwiejszych i szybszych. Mogą to być następujące metody (wymienione w kolejności od najdokładniejszej do najbardziej uproszczonej):

  • według zysków ciepła lub zysków wilgoci,
  • według ilości powietrza przypadającego na 1 m2 podłogi,
  • według ilości powietrza przypadającego na jedną osobę,
  • według krotności wymian powietrza.
ilość powietrza a powierzchnia

Rys. 3. Wstępny dobór strumienia powietrza wentylacyjnego dla kuchni [7]

Zgodnie z zaleceniami [7] metody uproszczone mają być stosowane jedynie w celu wstępnego oszacowania ilości powietrza wentylacyjnego.Bilans strumieni powietrza dla wentylacji ogólnej powinien uwzględniać:

  • strumienie powietrza nawiewanego przez wentylację ogólną,
  • strumienie powietrza wywiewanego z pozostałej części kuchni (poza okapami), czyli przez wentylację ogólną,
  • strumienie powietrza wychwytujące wyziewy kuchenne i następnie usuwane przez okapy.

Zalecaną w VDI 2052 [7] metodą obliczania zysków ciepła służących do określenia strumienia powietrza wentylacyjnego dla tych obszarów, gdzie głównym obciążeniem jest wydzielane ciepło, jest metoda dokładna, w której konieczne jest bardzo staranne przeanalizowanie źródeł ciepła i zapisanie bilansu ciepła dla pomieszczenia obsługiwanego przez wentylację ogólną.

pomieszczenie a strumień powietrza

Tabela 3. Wartości wskaźnikowe służące do obliczania strumienia powietrza wentylacyjnego dla pomieszczeń pomocniczych w zakładach zbiorowego żywienia [7]

Mimo tych zaleceń w wytycznych zamieszczono także wykres umożliwiający wstępne (jak podkreślono) określenie strumienia powietrza wentylacyjnego w oparciu o powierzchnię podłogi w kuchni dla trzech sytuacji (rys. 3):

  • kuchnia analizowana jako całość,
  • strefa gotowania, pieczenia, duszenia,
  • strefa smażenia, grillowania, opiekania, płukania i zmywania.

Natomiast dla pomieszczeń pomocniczych strumień powietrza wentylacyjnego (podawany jako m3/(h×m2 podłogi)) można określić na podstawie danych zawartych w tab. 3. We wcześniejszej wersji wytycznych VDI 2052 z 1999 r. znajdowała się jeszcze jedna uproszczona metoda określania zysków ciepła w zależności od rodzaju źródła ciepła (tab. 4), której w aktualnej wersji nie zamieszczono.

zyski ciepła a źródła

Tabela 4. Zyski ciepła w zależności od źródła wg VDI 2052

Obliczanie strumienia powietrza nawiewanego dla wentylacji miejscowej

Metoda określania zysków ciepła od technologicznych urządzeń kuchennych zlokalizowanych pod okapami kuchennymi związana jest z obliczaniem ciepła oddawanego wskutek konwekcji [7]. Ciepła oddawanego poprzez promieniowanie nie uwzględnia się przy określaniu strumienia powietrza usuwanego przez okap kuchenny. Odpowiednie wzory oraz dane dotyczące emisji ciepła lub wilgoci przez urządzenia kuchenne zostały przedstawione w zaleceniach [7].

charakterystyka pracy wentylacji

Tabela 5. Charakterystyka pracy wentylacji wyporowej i mieszającej [5]

Wymagania dotyczące wentylacji i klimatyzacji kuchni

Zalecenia dotyczące wentylacji kuchni wg VDI 2052

Zgodnie z zapisami przedstawionymi w wytycznych VDI 2052 [7] w kuchniach należy przestrzegać następujących podstawowych wymagań:

  • ze względu na wymagania higieniczne zadaniem wentylacji i klimatyzacji w kuchniach jest przeciwdziałanie zanieczyszczeniu żywności spowodowanemu przez strumień powietrza oraz przeciwdziałanie przenoszeniu zapachów, zanieczyszczeń i innych substancji gazowych przez strumień powietrza wentylacyjnego;
  • jeśli jest to możliwe, w kuchni powinno panować niewielkie podciśnienie w stosunku do sali konsumenckiej, w celu uniknięcia przepływów powietrza. Jednak ilość powietrza usuwanego nie powinna być większa od ilości powietrza nawiewanego o więcej niż 3–5%;
  • system wentylacyjny lub klimatyzacyjny powinien pracować jedynie na powietrzu zewnętrznym. Recyrkulacja powietrza nie powinna być stosowana.

Zalecenia dotyczące wentylacji kuchni wg HVCA DW/172

W wytycznych HVCA DW/172, 2005 [6] zamieszczono następujące podstawowe wskazania dotyczące projektowania wentylacji:

  • maksymalna temperatura powietrza w pobliżu urządzeń kuchennych: +28°C;
  • minimalna liczba wymian powietrza, 40 na godzinę w kuchni, nie może być podstawą do doboru okapu lub stopu wentylacyjnego;
  • zalecane temperatury powietrza nawiewanego:
    - strop wentylacyjny – temperatura minimalna: +16°C,
    - wentylacja ogólna – temperatura minimalna: +16°C,
    - doprowadzenie powietrza przez okapy z funkcją nawiewu – temperatura minimalna: +10°C;
  • ilość powietrza zewnętrznego musi być zgodnie z wymaganiami COSSH (The Control of Substances Hazardous to Health) taka, aby uzyskać stężenie tlenku węgla wynoszące maksymalnie 300 ppm przez 10 minut, lub zgodnie z wymaganiami WHO: 10 ppm przez 8 godzin;
  • jedyną zalecaną metodą obliczania powietrza wyciąganego przez okap jest metoda oparta na obliczeniach ciepła konwekcyjnego wydzielanego przez urządzenia kuchenne;
  • jedynie w razie braku wystarczających danych do obliczenia strumienia powietrza wentylacyjnego można zastosować metodę prędkości porywania (w otworze wlotowym okapu), od 0,25 do 0,5 m/s, lub metody prowizoryczne – mocy zainstalowanej lub krotności wymian powietrza (40/h – minimalna krotność zapewniająca komfort pracy, n osiąga wartość 60–120/h), lub określenia ilości powietrza w zależności od typu okapu – są to metody dopuszczane do stosowania jedynie w przypadku braku informacji o urządzeniach kuchennych,
  • strumień powietrza nawiewanego – ok. 85% strumienia powietrza usuwanego.

Wytyczne PIP dla małych zakładów gastronomicznych

W materiałach pomocniczych dla pracodawców w zakładach gastronomicznych znajdują się m.in. następujące informacje dotyczące wentylacji naturalnej mechanicznej [8]:

  • wszystkie pomieszczenia zakładu powinny być wyposażone w wentylację naturalną o zalecanej 1,5-krotnej wymianie powietrza na godzinę;
  • zaleca się, by podstawowe pomieszczenia zakładu wyposażone zostały w wentylację mechaniczną o krotności wymian powietrza:
    - kuchnia: 15 do 30 wymian,
    - przygotowalnia: 4 do 8 wymian,
    - zmywalnia: 5 do 10 wymian,
    - pracownia cukiernicza lub deserów: 8 do 12 wymian.

Na otworach wentylacyjnych należy zainstalować kratki z materiału nierdzewnego, o konstrukcji łatwej do zdejmowania i mycia. Kierunek przepływu powietrza: od strony „czystej” pomieszczenia do strony „brudnej”. Pomieszczenia o różnym poziomie wymagań sanitarnych należy włączać do różnych układów wentylacyjnych (nie wolno stosować w tym przypadku układu wspólnego) [8].

Obliczanie strumienia powietrza nawiewanego wg SRS

Dla porównania poniżej podano wymagania dotyczące projektowania i odbioru wentylacji w kuchniach przedstawione w krajowych zaleceniach Stowarzyszenia Rzeczoznawców Sanitarnohigienicznych z 2002 r. [2]. Dla kuchni właściwą ilość powietrza należy ustalić na podstawie bilansu zysków ciepła lub wilgoci, ale:

  • orientacyjna krotność wymian powietrza: 5–30 h–1,
  • maksymalna krotność wymian powietrza według wymagań krajowych: 40 h–1.

Po przekroczeniu 40 wymian powietrza wymagana jest weryfikacja rozwiązania technologicznego lub chłodzenie powietrza, co sugeruje, że podstawowym systemem dla kuchni jest jedynie ich wentylacja, rozumiana jako wymiana powietrza, czyli w lecie nieobejmująca chłodzenia powietrza.

Odniesienie do najprostszych instalacji, które przy olbrzymich zyskach ciepła w kuchniach nie zawsze są w stanie zapewnić pożądane warunki komfortu dla pracowników, potwierdza uwaga zamieszczona na początku materiałów pomocniczych [2]: „Niniejsze «Materiały…» nie obejmują rozwiązań z zastosowaniem nowoczesnych technik lub urządzeń typu sufity wentylowane, okapy indukcyjne itp.” oraz podane dla lata wartości temperatury powietrza. Według SRS zwłaszcza w pomieszczeniach, w których z zamontowanych urządzeń technologicznych wydzielane jest ciepło i wilgoć, parametry powietrza w strefie roboczej (do 2 m nad podłogą) należy przyjmować według normy PN-78/B-03421 [4].

Dla lata podano następujące zalecenia [2]:

  • maksymalna temperatura powietrza nie powinna przekroczyć aktualnie panującej temperatury zewnętrznej o więcej niż:
    - 3 K przy zyskach ciepła jawnego <50 W/m2,
    - 5 K przy zyskach ciepła jawnego >50 W/m2.

Dla pomieszczeń pomocniczych podano następujące ilości wymian powietrza:

  • przygotowalnie: 4–8 h–1,
  • zmywalnia: 5–10 h–1,
  • magazyny: 1–3 h–1,
  • pomieszczenia szaf chłodniczych – wg obliczeniowych zysków ciepła,
  • zaplecze socjalno-sanitarne – wg wymagań MPiPS (DzU nr 129/1997, poz. 844, ze zm.).

Wymagania dotyczące organizacji przepływu powietrza zostały sformułowane w [2] następująco:

  • usytuowanie nawiewników i wywiewników powinno zapewnić swobodny ruch powietrza w całym pomieszczeniu, bez tworzenia się tzw. „martwych stref”,
  • przepływ przepływu powietrza od strony „czystej” do „brudnej”,
  • ze względu na zanieczyszczenia bakteriologiczne powietrze z sali konsumentów ze względów sanitarnych nie powinno przepływać do kuchni,
  • pomieszczania o różnym poziomie wymagań sanitarnych nie mogą być łączone we wspólny ciąg i układ wentylacji mechanicznej (kuchnia, sala konsumentów, WC),
  • nie należy stosować recyrkulacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych,
  • urządzenia technologiczne (trzon kuchenny, kotły warzelne, patelnie, piece itp.) wydzielające większe ilości ciepła i wilgoci powinny być zlokalizowane pod okapami lub w bardzo małych obiektach pod wyciągami,
  • dla okapów zaleca się stosowanie oddzielnych zespołów wentylacyjnych,
  • okapy powinny być wyposażone w łatwo wymienialne filtry tłuszczowe i zabezpieczenie przed opadaniem skroplin,
  • w kuchni nie wolno stosować nadciśnienia powietrza, zaleca się wyrównanie ciśnień. Dopuszcza się podciśnienie w małych kuchniach i okresowo w kuchniach średnich, a w pozostałych pomieszczeniach zaplecza kuchennego zaleca się stosowanie podciśnienia z równoczesną rekompensatą nawiewu na komunikację i rozdzielnię, która stanowi barierę dla wydzielanych zapachów. Bilans ciepła w całym zakładzie powinien być zrównoważony,
  • w zakładzie wietrzenie powinno być zapewnione w sposób ciągły.
  •  

Rozdział powietrza

Obecnie jako rozwiązanie wentylacji ogólnej w kuchniach stosuje się:

  • wentylację mieszającą (nawiewniki lub stropy nawiewne),
  • wentylację wyporową (nawiewniki wyporowe zlokalizowane na poziomie podłogi lub nad pracownikami).
  •  

W tab. 5 przedstawiono wartości podstawowych parametrów charakteryzujących pracę obu tych systemów.

Literatura

  1. Koziorowska B., Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych kuchni hotelowych i szpitalnych, Gastro-Projekt, www.gastro-projekt.pl.
  2. Materiały pomocnicze do uzgadniania projektów wentylacji mechanicznej zakładów żywienia zbiorowego w zakresie wymagań sanitarnohigienicznych, oprac. Stowarzyszenie Rzeczoznawców Sanitarnohigienicznych w Warszawie, Biuletyn Informacyjny nr 11/2002.
  3. PN-EN ISO 7730-2006 Środowiska termiczne umiarkowane. Wyznaczanie wskaźników PMV i PPD oraz określanie warunków komfortu termicznego (ang.)
  4. PN-78/B-03421 Wentylacja i klimatyzacja. Parametry obliczeniowe powietrza wewnętrznego w pomieszczeniach przeznaczonych do stałego przebywania ludzi.
  5. Przewodnik projektowania warunków komfortu dla kuchni zbiorowego żywienia, oprac. Food Halton, Rabah Ziane, Halton Sp. z o.o.
  6. Specification for Kitchen Ventilation Systems, HVCA (Heating and Ventilating Contractors’ Association), DW/172, 2005, Wlk. Brytania.
  7. VDI 2052, Raumlufttechnische Anlagen für Küchen (Ventilation equipment for kitchens), 2006.
  8. Wieczorek Z., Dostosuj swój zakład do obowiązującego prawa pracy. Materiał pomocniczy dla pracodawców małych zakładów gastronomicznych, http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/07040012.pdf.

Komentarze

  • marron marron, 11.02.2013r., 17:47:00 najgorsze jest to, że każdy robi bilnas najkrótszą drogą na podstawie wymian powietrza, zamiast dokonac szczegółowego bilansu cieplno-wilgotnościowego.

Powiązane

mgr inż. Demis Pandelidis Analiza konstrukcji wymienników wyparnych na przykładzie wymiennika krzyżowego – założenia

Analiza konstrukcji wymienników wyparnych na przykładzie wymiennika krzyżowego – założenia Analiza konstrukcji wymienników wyparnych na przykładzie wymiennika krzyżowego – założenia

W dobie kryzysu gospodarczego i wzrastających cen surowców duży nacisk kładzie się na obniżanie energochłonności systemów HVAC. Jednymi z najmniej korzystnych ekonomicznie urządzeń są konwencjonalne układy...

W dobie kryzysu gospodarczego i wzrastających cen surowców duży nacisk kładzie się na obniżanie energochłonności systemów HVAC. Jednymi z najmniej korzystnych ekonomicznie urządzeń są konwencjonalne układy chłodnicze w instalacjach wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, dlatego coraz częściej stosuje się rozwiązania wykorzystujące energię odnawialną. Pozwala to zredukować koszty eksploatacyjne tego typu systemów. Jedną z możliwości, atrakcyjną zarówno inwestycyjnie, jak i eksploatacyjnie, jest wykorzystanie...

dr inż. Mariusz Adamski, mgr inż. Justyna Siergiejuk Pomiary stężenia CO2 w pomieszczeniu mieszkalnym w zabudowie jednorodzinnej

Pomiary stężenia CO2 w pomieszczeniu mieszkalnym w zabudowie jednorodzinnej Pomiary stężenia CO2 w pomieszczeniu mieszkalnym w zabudowie jednorodzinnej

Dwutlenek węgla uważany jest za gaz nietoksyczny. Jednak zbyt duże jego stężenie w pomieszczeniach może powodować dyskomfort i złe samopoczucie ich użytkowników. Ponieważ znaczną część swojego życia spędzamy...

Dwutlenek węgla uważany jest za gaz nietoksyczny. Jednak zbyt duże jego stężenie w pomieszczeniach może powodować dyskomfort i złe samopoczucie ich użytkowników. Ponieważ znaczną część swojego życia spędzamy w pomieszczeniach zamkniętych (ok. 80–90% czasu [1]), tak ważne jest, by zapewnić w nich odpowiednią jakość powietrza, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego stężenia CO2.

dr inż. Michał Piasecki Środowiskowe, socjalne i ekonomiczne aspekty zintegrowanego projektowania budynków

Środowiskowe, socjalne i ekonomiczne aspekty zintegrowanego projektowania budynków Środowiskowe, socjalne i ekonomiczne aspekty zintegrowanego projektowania budynków

Sektor budownictwa ma jeden z największych udziałów w emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Opracowane zostały zatem wymagania, które dotyczą procesu projektowania obiektu, uwzględniając przy tym cały cykl...

Sektor budownictwa ma jeden z największych udziałów w emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Opracowane zostały zatem wymagania, które dotyczą procesu projektowania obiektu, uwzględniając przy tym cały cykl jego funkcjonowania.

mgr inż. Katarzyna Knap-Miśniakiewicz Projektowanie BIM – przegląd oprogramowania

Projektowanie BIM – przegląd oprogramowania Projektowanie BIM – przegląd oprogramowania

Coraz szersze możliwości wykorzystania technologii 3D w projektowaniu instalacji sanitarnych pozwalają porównać programy dostępne obecnie na polskim i zagranicznych rynkach.

Coraz szersze możliwości wykorzystania technologii 3D w projektowaniu instalacji sanitarnych pozwalają porównać programy dostępne obecnie na polskim i zagranicznych rynkach.

mgr inż. Zuzanna Babicz, mgr inż. Ewa Żołnierska, dr inż. Jerzy Sowa Badania mikroklimatu sal do intensywnych ćwiczeń rekreacyjnych

Badania mikroklimatu sal do intensywnych ćwiczeń rekreacyjnych Badania mikroklimatu sal do intensywnych ćwiczeń rekreacyjnych

Brakuje przepisów i wytycznych dotyczących komfortu cieplnego oraz jakości powietrza w pomieszczeniach sportowo-rekreacyjnych. Badania wskazują, że aby zapewnić w tych pomieszczeniach ciągły komfort, należy...

Brakuje przepisów i wytycznych dotyczących komfortu cieplnego oraz jakości powietrza w pomieszczeniach sportowo-rekreacyjnych. Badania wskazują, że aby zapewnić w tych pomieszczeniach ciągły komfort, należy zaprojektować system wentylacji i klimatyzacji, który podoła dużej dynamice zmian środowiska wewnętrznego i uwzględni zyski ciepła i wilgoci oraz emisję biozanieczyszczeń generowanych przez użytkowników.

dr inż. Andrzej Górka, dr inż. Radosław Górzeński Bezpośrednie chłodzenie wyparne budynków

Bezpośrednie chłodzenie wyparne budynków Bezpośrednie chłodzenie wyparne budynków

W artykule opisano wyniki dwumiesięcznych pomiarów parametrów pracy urządzenia do bezpośredniego chłodzenia wyparnego (adiabatycznego, ewaporacyjnego) budynku. Na podstawie tych wyników wykonano obliczenia...

W artykule opisano wyniki dwumiesięcznych pomiarów parametrów pracy urządzenia do bezpośredniego chłodzenia wyparnego (adiabatycznego, ewaporacyjnego) budynku. Na podstawie tych wyników wykonano obliczenia dla typowych letnich parametrów klimatycznych w kilku miastach Polski.

mgr inż. Nikola Szeszycka, dr inż. Maria Kostka Klimatyzacja pokoi hotelowych – czy system VAV się opłaca?

Klimatyzacja pokoi hotelowych – czy system VAV się opłaca? Klimatyzacja pokoi hotelowych – czy system VAV się opłaca?

Zastosowanie systemu ze zmiennym strumieniem powietrza wentylującego generuje większe nakłady inwestycyjne, m.in. związane z automatyczną regulacją. Jednak w obiektach hotelowych, w których większość pokoi...

Zastosowanie systemu ze zmiennym strumieniem powietrza wentylującego generuje większe nakłady inwestycyjne, m.in. związane z automatyczną regulacją. Jednak w obiektach hotelowych, w których większość pokoi nie jest wynajmowana, umożliwi on redukcję kosztów eksploatacji i krótki okres zwrotu dodatkowych wydatków inwestycyjnych w porównaniu do instalacji ze stałym strumieniem powietrza.

mgr inż. Piotr Miecznikowski Zintegrowany proces planowania, projektowania i realizacji inwestycji z wykorzystaniem BIM

Zintegrowany proces planowania, projektowania i realizacji inwestycji z wykorzystaniem BIM Zintegrowany proces planowania, projektowania i realizacji inwestycji z wykorzystaniem BIM

Jak przekonać inwestora i wykonawcę, że warto stosować technologię BIM?Realizacja większości inwestycji budowlanych przekracza planowany budżet lub harmonogram, a często obydwa te plany. Spory trafiają...

Jak przekonać inwestora i wykonawcę, że warto stosować technologię BIM?Realizacja większości inwestycji budowlanych przekracza planowany budżet lub harmonogram, a często obydwa te plany. Spory trafiają przed sądy, a informacje o wysokich roszczeniach stron codziennie zapełniają nagłówki prasowe. Głównym źródłem tych problemów jest oddzielanie etapu projektowania od etapu realizacji inwestycji oraz sztywny podział ról, którego wynikiem jest brak rzeczywistej współpracy.

mgr inż. Nikola Szeszycka, dr inż. Maria Kostka Energia gruntu w klimatyzacji obiektów hotelowych

Energia gruntu w klimatyzacji obiektów hotelowych Energia gruntu w klimatyzacji obiektów hotelowych

Dzięki zastosowaniu odpowiedniego układu ze zmiennym strumieniem powietrza oraz z gruntowym wymiennikiem ciepła można znacząco zredukować koszty pracy instalacji klimatyzacji w obiektach hotelowych o wysokich...

Dzięki zastosowaniu odpowiedniego układu ze zmiennym strumieniem powietrza oraz z gruntowym wymiennikiem ciepła można znacząco zredukować koszty pracy instalacji klimatyzacji w obiektach hotelowych o wysokich wymaganiach dotyczących parametrów powietrza wewnętrznego. Przed wyborem rozwiązania warto przeanalizować różne warianty instalacji i ich wpływ na koszty eksploatacyjne.

dr inż. Michał Piasecki Zrównoważone budownictwo - proces projektowania zintegrowanego

Zrównoważone budownictwo - proces projektowania zintegrowanego Zrównoważone budownictwo - proces projektowania zintegrowanego

Projektowanie zintegrowane to metoda, która zakłada, że ​​projekt budynku jako całość wymaga zaangażowania wszystkich zainteresowanych stron – członków zespołu projektowego i przyszłych użytkowników. Założenia...

Projektowanie zintegrowane to metoda, która zakłada, że ​​projekt budynku jako całość wymaga zaangażowania wszystkich zainteresowanych stron – członków zespołu projektowego i przyszłych użytkowników. Założenia dotyczące właściwości technicznych i środowiskowych budynku uwzględniane są już w pierwszych etapach procesu projektowania, dzięki czemu łatwiej i efektywniej mogą zostać wprowadzone do dokumentacji.

dr inż. Kazimierz Wojtas Wybrane aspekty zapotrzebowania na energię do chłodzenia budynków według nowych przepisów

Wybrane aspekty zapotrzebowania na energię do chłodzenia budynków według nowych przepisów Wybrane aspekty zapotrzebowania na energię do chłodzenia budynków według nowych przepisów

Ocena energetyczna budynku jest obecnie jednym z głównych narzędzi służących do zwiększania świadomości energetycznej społeczeństwa oraz wywierania nacisku zarówno na inwestorów, jak i użytkowników budynków,...

Ocena energetyczna budynku jest obecnie jednym z głównych narzędzi służących do zwiększania świadomości energetycznej społeczeństwa oraz wywierania nacisku zarówno na inwestorów, jak i użytkowników budynków, tak aby w przyszłości powszechnie powstawały budynki energooszczędne i okołozeroenergetyczne. W przypadku obiektów klimatyzowanych jednym z ważnych elementów oceny energetycznej jest wyliczenie rocznego (sezonowego) zapotrzebowania na energię do chłodzenia.

mgr inż. Demis Pandelidis, prof. dr hab. inż. Sergey Anisimov Analiza konstrukcji wymienników wyparnych na przykładzie wymiennika krzyżowego: wyniki symulacji numerycznej

Analiza konstrukcji wymienników wyparnych na przykładzie wymiennika krzyżowego: wyniki symulacji numerycznej Analiza konstrukcji wymienników wyparnych na przykładzie wymiennika krzyżowego: wyniki symulacji numerycznej

Z racji rosnącego zainteresowania techniką pośredniego chłodzenia wyparnego niezbędna stała się analiza poszczególnych elementów konstrukcji wyparnych wymienników ciepła w celu osiągnięcia maksymalnej...

Z racji rosnącego zainteresowania techniką pośredniego chłodzenia wyparnego niezbędna stała się analiza poszczególnych elementów konstrukcji wyparnych wymienników ciepła w celu osiągnięcia maksymalnej efektywności chłodniczej.

Piotr Tarnawski Analiza CFD sprawności systemów rozdziału powietrza dla biura

Analiza CFD sprawności systemów rozdziału powietrza dla biura Analiza CFD sprawności systemów rozdziału powietrza dla biura

W artykule przedstawiono wyniki analizy CFD (Computational Fluid Dynamics) jakości i sprawności wymiany powietrza dla pomieszczenia biurowego użytkowanego przez 12 osób. Analizowano system wyporowy, mieszający...

W artykule przedstawiono wyniki analizy CFD (Computational Fluid Dynamics) jakości i sprawności wymiany powietrza dla pomieszczenia biurowego użytkowanego przez 12 osób. Analizowano system wyporowy, mieszający i strefowy (strumieniowy).

Jerzy Kosieradzki Klimatyzacja nowoczesnych szpitali

Klimatyzacja nowoczesnych szpitali Klimatyzacja nowoczesnych szpitali

Wraz ze zmianami w służbie zdrowia rośnie zainteresowanie budową nowoczesnych szpitali. Oferują one nie tylko nowoczesny sprzęt i urządzenia medyczne, ale także bezpieczeństwo i komfort pracownikom oraz...

Wraz ze zmianami w służbie zdrowia rośnie zainteresowanie budową nowoczesnych szpitali. Oferują one nie tylko nowoczesny sprzęt i urządzenia medyczne, ale także bezpieczeństwo i komfort pracownikom oraz pacjentom – na salach operacyjnych i w każdym innym pomieszczeniu.

dr inż. Szymon Firląg, mgr inż. Artur Miszczuk Szczelność powietrzna budynków energooszczędnych a instalacje

Szczelność powietrzna budynków energooszczędnych a instalacje Szczelność powietrzna budynków energooszczędnych a instalacje

Osiągnięcie standardu budynku energooszczędnego jest często niemożliwe z uwagi na małą szczelność powietrzną obudowy obiektu. Zastosowanie mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła...

Osiągnięcie standardu budynku energooszczędnego jest często niemożliwe z uwagi na małą szczelność powietrzną obudowy obiektu. Zastosowanie mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła w znacznym stopniu ogranicza straty ciepła na podgrzanie powietrza wentylacyjnego. Dużo większego znaczenia nabierają wtedy straty ciepła spowodowane przez infiltrację.

dr inż. Dorota Brzezińska LPG w garażach podziemnych

LPG w garażach podziemnych LPG w garażach podziemnych

W Polsce blisko 10% samochodów napędzanych jest gazem LPG, czyli około 2 mln pojazdów. Obowiązujące przepisy [1] wymagają, by garaże podziemne, do których dopuszcza się wjazd samochodów z LPG, wyposażone...

W Polsce blisko 10% samochodów napędzanych jest gazem LPG, czyli około 2 mln pojazdów. Obowiązujące przepisy [1] wymagają, by garaże podziemne, do których dopuszcza się wjazd samochodów z LPG, wyposażone były w system detekcji tego gazu i samoczynnie uruchamianą wentylację.

dr inż. Michał Szymański, dr inż. Radosław Górzeński, dr inż. Kamil Szkarłat Instalacje HVAC laboratoriów chemicznych - projektowanie

Instalacje HVAC laboratoriów chemicznych - projektowanie Instalacje HVAC laboratoriów chemicznych - projektowanie

Głównym celem stosowania wentylacji w pomieszczeniach laboratoriów chemicznych jest ochrona zdrowia i życia pracowników poprzez zapewnienie odpowiedniej jakości powietrza. W pierwszej kolejności należy...

Głównym celem stosowania wentylacji w pomieszczeniach laboratoriów chemicznych jest ochrona zdrowia i życia pracowników poprzez zapewnienie odpowiedniej jakości powietrza. W pierwszej kolejności należy się skupić na przeznaczeniu i sposobie użytkowania laboratorium oraz możliwościach hermetyzacji procesów.

mgr inż. Jacek Janota-Bzowski Klasyczne projektowanie a modelowanie budynku. Rozpoczęcie prac projektowych

Klasyczne projektowanie a modelowanie budynku. Rozpoczęcie prac projektowych Klasyczne projektowanie a modelowanie budynku. Rozpoczęcie prac projektowych

Coraz częściej w publikacjach pojawia się zagadnienie zintegrowanego projektowania budynków. W większości z nich sygnalizowane są niewątpliwe korzyści ze stosowania tej metody. Na pierwszym miejscu wymieniana...

Coraz częściej w publikacjach pojawia się zagadnienie zintegrowanego projektowania budynków. W większości z nich sygnalizowane są niewątpliwe korzyści ze stosowania tej metody. Na pierwszym miejscu wymieniana jest, wynikająca ze specyfiki projektowania w formie przestrzennej (3D), eliminacja kolizji. Inne zalety to poprawa organizacji, skrócenie czasu realizacji i wynikające z tego obniżenie kosztów inwestycji oraz istotne dla użytkownika udogodnienia.

dr inż. Andrzej Górka, dr inż. Filip Pawlak Zastosowanie termografii do określania zasięgu strumienia powietrza

Zastosowanie termografii do określania zasięgu strumienia powietrza Zastosowanie termografii do określania zasięgu strumienia powietrza

Kiedy konieczne jest określenie rozkładu prędkości lub zasięgu strumienia powietrza nawiewanego w eksploatowanych układach wentylacyjnych lub klimatyzacyjnych, najprostsze jest zastosowanie metod pomiarowych....

Kiedy konieczne jest określenie rozkładu prędkości lub zasięgu strumienia powietrza nawiewanego w eksploatowanych układach wentylacyjnych lub klimatyzacyjnych, najprostsze jest zastosowanie metod pomiarowych. W praktyce inżynierskiej stosuje się najczęściej pomiary prędkości przepływu powietrza za pomocą anemometrów, skuteczna jest też termograficzna metoda pomiaru zasięgu strumienia powietrza.

Marcin Gasiński Określanie średniego strumienia powietrza wentylacyjnego na potrzeby obliczania wskaźnika EP(H+W)

Określanie średniego strumienia powietrza wentylacyjnego na potrzeby obliczania wskaźnika EP(H+W) Określanie średniego strumienia powietrza wentylacyjnego na potrzeby obliczania wskaźnika EP(H+W)

Zmiany do rozporządzenia o warunkach technicznych, które weszły w życia 1 stycznia 2014 r., umożliwiły częściowe wdrożenie wymagań dyrektywy w sprawie charakterystyki energetycznej budynków.

Zmiany do rozporządzenia o warunkach technicznych, które weszły w życia 1 stycznia 2014 r., umożliwiły częściowe wdrożenie wymagań dyrektywy w sprawie charakterystyki energetycznej budynków.

Redakcja RI Klimatyzacja - informacje dla projektanta

Klimatyzacja - informacje dla projektanta Klimatyzacja - informacje dla projektanta

Projektowanie instalacji wentylacji i klimatyzacji w budynku tak aby zapewnić zarówno komfort i przy okazji aby zgadzało się to z wizją finansową inwestora jest bardzo trudne. Dodatkowo należy spełnić...

Projektowanie instalacji wentylacji i klimatyzacji w budynku tak aby zapewnić zarówno komfort i przy okazji aby zgadzało się to z wizją finansową inwestora jest bardzo trudne. Dodatkowo należy spełnić wymagania zapotrzebowania na energię, zatem system musi być energooszczędny. Klika zebranych aspektów związanych z projektowaniem instalacji wentylacji i klimatyzacji zamieszczono poniżej.

mgr inż. Katarzyna Rybka Sposoby obniżania zysków ciepła

Sposoby obniżania zysków ciepła Sposoby obniżania zysków ciepła

Projektowanie wentylacji i klimatyzacji w budynkach jest na ogół jednym z najtrudniejszych zadań w pracy projektanta. Kiedy już wszystkie zyski ciepła zostaną policzone i dobrane elementy nawiewne wraz...

Projektowanie wentylacji i klimatyzacji w budynkach jest na ogół jednym z najtrudniejszych zadań w pracy projektanta. Kiedy już wszystkie zyski ciepła zostaną policzone i dobrane elementy nawiewne wraz z kanałami i oporami przepływu, okazuje się, że dla zapewnienia komfortu użytkownikom pomieszczeń trzeba poszukać innowacyjnych rozwiązań.

Jerzy Kosieradzki Modernizacja klimatyzacji biblioteki w praktyce

Modernizacja klimatyzacji biblioteki w praktyce Modernizacja klimatyzacji biblioteki w praktyce

Gdy projektant klimatyzacji staje przed zadaniem wykonania projektu instalacji klimatyzacyjnej w modernizowanym budynku, wie, że powinien jak najszybciej skontaktować się z architektem i użytkownikiem...

Gdy projektant klimatyzacji staje przed zadaniem wykonania projektu instalacji klimatyzacyjnej w modernizowanym budynku, wie, że powinien jak najszybciej skontaktować się z architektem i użytkownikiem obiektu. Im szybciej to zrobi, tym mniej kłopotów będzie miał później, a że problemy będą, to pewne – taka już specyfika modernizacji budynków. Wyobrażenia architekta są nierzadko rozbieżne z możliwościami realizacyjnymi i nie zawsze możliwy jest kompromis.

Kazimierz Zakrzewski Rury z miedzi i stopów miedzi stosowane w chłodnictwie

Rury z miedzi i stopów miedzi stosowane w chłodnictwie Rury z miedzi i stopów miedzi stosowane w chłodnictwie

Miedź to naturalny materiał o doskonałych własnościach fizycznych. Miedź jest trwała, niezawodna, odporna na wysokie i niskie temperatury oraz korozję. Jest w 100% antydyfuzyjna dla gazów. Dzięki temu...

Miedź to naturalny materiał o doskonałych własnościach fizycznych. Miedź jest trwała, niezawodna, odporna na wysokie i niskie temperatury oraz korozję. Jest w 100% antydyfuzyjna dla gazów. Dzięki temu instalacje z miedzi i jej stopów są szeroko stosowane w klimatyzacji i chłodnictwie.

Najnowsze produkty i technologie

Euroterm Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl

Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl

Każdy fachowiec, gdy myśli o hydraulice, kotłach i łazienkach, prawdopodobnie widzi rury, zawory i narzędzia – codziennie towarzyszące jego pracy. W tym gorącym sezonie Euroterm24.pl wspiera fachowców...

Każdy fachowiec, gdy myśli o hydraulice, kotłach i łazienkach, prawdopodobnie widzi rury, zawory i narzędzia – codziennie towarzyszące jego pracy. W tym gorącym sezonie Euroterm24.pl wspiera fachowców w tej rutynie, przygotowując specjalną ofertę handlową z rozgrzewającymi nagrodami za zakupy. To akcja, która sprawi, że praca każdego instalatora będzie prosta, łatwa i… przyniesie dodatkowe zyski.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”

Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór” Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”

Branża HVAC&R z pewnością nie widziała jeszcze takiego contentu! Schiessl Polska startuje z kampanią video, dotyczącą klimatyzatorów i pomp ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”. Seria filmów,...

Branża HVAC&R z pewnością nie widziała jeszcze takiego contentu! Schiessl Polska startuje z kampanią video, dotyczącą klimatyzatorów i pomp ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”. Seria filmów, przybliżająca urządzenia, będzie cennym źródłem wiedzy zarówno dla instalatorów z branży HVAC&R, jak i użytkowników końcowych.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV

Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV

Kupuj Hisense i wygrywaj TV!

Kupuj Hisense i wygrywaj TV!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG

Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG

WYPRZEDAŻ - okazyjne ceny na pompy ciepła LG!

WYPRZEDAŻ - okazyjne ceny na pompy ciepła LG!

Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. news Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290

Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290 Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290

Firma Panasonic wraca z dawką eksperckiej wiedzy w ramach cyklu „Webinarowa Środa”, który jest współorganizowany wraz z redakcją GlobEnergia. Najbliższe spotkanie na temat chillerów z pompą ciepła odbędzie...

Firma Panasonic wraca z dawką eksperckiej wiedzy w ramach cyklu „Webinarowa Środa”, który jest współorganizowany wraz z redakcją GlobEnergia. Najbliższe spotkanie na temat chillerów z pompą ciepła odbędzie się w środę, 17 kwietnia o godzinie 10:00.

Sauna na wymiar – dlaczego warto zainwestować w prywatną saunę?

Sauna na wymiar – dlaczego warto zainwestować w prywatną saunę? Sauna na wymiar – dlaczego warto zainwestować w prywatną saunę?

Marzysz o własnym kąciku relaksu, gdzie stres i zmęczenie dnia codziennego rozpływają się w ciepłej atmosferze? Sauna na wymiar to klucz do stworzenia takiego miejsca w zaciszu własnego domu. Nie tylko...

Marzysz o własnym kąciku relaksu, gdzie stres i zmęczenie dnia codziennego rozpływają się w ciepłej atmosferze? Sauna na wymiar to klucz do stworzenia takiego miejsca w zaciszu własnego domu. Nie tylko oferuje prywatność i możliwość pełnej personalizacji, ale również staje się stylowym elementem, który dodaje charakteru i wartości Twojej nieruchomości.

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal Budowlany - rynekinstalacyjny.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.rynekinstalacyjny.pl. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.rynekinstalacyjny.pl oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.