Załóż konto na portalu i bezpłatnie pobierz wydanie Rynku Instalacyjnego 7-8/2018

Urządzenia technologiczne w zakładach gastronomicznych i ich wpływ na stosowanie instalacji sanitarnych

Ciąg dalszy artykułu...

Wybrane wymagania instalacyjne
Z zakresu instalacji sanitarnych, w rozporządzeniu w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, [9] wymaga się, aby przewody instalacji wodnej, kanalizacyjnej, parowej i innych instalacji wewnętrznych oraz grzejników były gładkie i szczelne, o konstrukcji zapobiegającej opadaniu ewentualnych skroplin lub zanieczyszczeń na artykuły spożywcze. W nowo budowanych budynkach zakładów nie należy prowadzić instalacji po powierzchni ścian.

Wymagania te nie dotyczą podłączeń do odbiorników. Instalacje powinny być prowadzone pod tynkiem (w bruzdach) lub zabezpieczone osłonami. Instalacje powinny ponadto spełniać wymagania określone odrębnymi przepisami. W obrębie budynku wewnętrzne instalacje kanalizacji sanitarnej odprowadzające ścieki z misek ustępowych nie mogą być podłączone do wewnętrznej kanalizacji technologicznej odprowadzającej ścieki poprodukcyjne.

Kanalizacyjne wpusty podłogowe powinny być zabezpieczone kratkami i posiadać zamknięcia syfonowe oraz łatwe do czyszczenia osadniki. Rozporządzenie to wymaga również, aby w nowo budowanych budynkach zakładu odtłuszczownik był usytuowany na zewnątrz budynku lub w wydzielonym pomieszczeniu, w części techniczno-gospodarczej zakładu.

Pragnę podkreślić, że obowiązujące dotychczas normy z zakresu projektowania instalacji wod-kan [10, 11] nie gwarantują dobrego zaprojektowania tych instalacji. Z powyższego względu, projektując instalacje wod-kan, należy zapoznać się z uwagami i propozycjami, podanymi we wcześniejszych publikacjach w „Rynku Instalacyjnym”, w tym w numerach 5/2003, 5/2005 i 5/2001 [12–14]. Instalacje ciepłej wody wymagają również stosowania innych zasad, niż stosowano dotychczas. Obecnie należy je tak zaprojektować, aby nie dopuścić do rozwoju Legionelli. Instalacja c.w.u. wymaga dobrego działania cyrkulacji wody, a więc prawidłowego doboru średnic przewodów rozprowadzających i cyrkulacyjnych oraz doboru pompy cyrkulacyjnej. Propozycję doboru podano w numerze 10/2004 RI [16]. Aby uniknąć zastoin wody w instalacji ciepłej wody, należy unikać stosowania zasobników ciepłej wody o dużych objętościach.

Projektowanie wentylacji w zakładach gastronomicznych nie należy do łatwych, gdyż zmianie uległa technologia przygotowywania posiłków oraz wyposażenie technologiczne w sprzęt i urządzenia. Podawane w literaturze wskaźniki obliczeniowe dla wentylacji zmian tych nie uwzględniają. Do czasu opracowania nowych norm lub wytycznych z zakresu projektowania wentylacji w zakładach gastronomicznych proponuję wykorzystanie wskaźników i informacji, podanych w moich publikacjach w RI 12/2004 oraz w TChiK 10/2005 [18, 19].

Literatura

1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU nr 171, poz. 1225).
2. Turlejska H., Pelzner U., Konecka-Matyjak E., Wiśniewska K., Przewodnik do wdrożenia zasad GMP/GHP i systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003.
3. Turlejska H., Pelzner U., Konecka-Matyjak E., Zasady systemu HACCP oraz GHP/GMP w zakładach produkcji i obrotu żywnością oraz żywienia zbiorowego, Państwowa Inspekcja Sanitarna. Główny Inspektor Sanitarny, Warszawa 2004.
4. Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Ochrony Zdrowia i Konsumentów. Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego, Bruksela 16 września 2005 r.
5. Zarządzenia nr 140–148 Ministra Budownictwa i PMB z dnia 12 kwietnia 1965 r. w sprawie ustanowienia normatywów technicznych projektowania zakładów gastronomicznych (DzBud nr 13, poz. 51–59) oraz załączone do zarządzeń Normatywy techniczne projektowania.
6. Nowakowski E., Brydak-Jeżowiecka D., Objętość zasobników ciepłej wody w zakładach żywienia zbiorowego, COW 5/1985.
7. Nowakowski E., Urządzenia technologiczne w gastronomii, BIT 11/1999.
8. Nowakowski E., Problemy ogrzewania kotłów warzelnych w kuchniach żywienia zbiorowego, „Polski Instalator” 5/2006.
9. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowo dozwolonymi (DzU nr 30, poz. 377).
10. PN-92/B-O1706 Instalacje wodociągowe. Wymagania w projektowaniu.
11. PN-92/B-01707 Instalacje kanalizacyjne. Wymagania w projektowaniu.
12. Nowakowski E., Wod-kan w zakładach żywienia zbiorowego, „Rynek Instalacyjny” 5/2003.
13. Nowakowski E., Instalacje wod-kan w małej gastronomii, „Rynek Instalacyjny” 5/2005.
14. Nowakowski E., Przepływy obliczeniowe wody w instalacjach zakładów gastronomicznych i żywienia zbiorowego, „Rynek Instalacyjny” 5/2001.
15. Nowakowski E., Brydak-Jeżowiecka D., Odtłuszczanie ścieków w zakładach gastronomicznych, GWiTS 7/1984.
16. Nowakowski E., Średnice przewodów cyrkulacyjnych w instalacjach ciepłej wody, „Rynek Instalacyjny” 10/2004.
17. Nowakowski E., Instalacje ciepłej wody w obiektach służby zdrowia, a problem Legionelli, Materiały Konferencji „SANMED-2003” PZITS Oddz. Łódź 2003.
18. Nowakowski E., Wymiana powietrza w salach konsumenckich, „Rynek Instalacyjny” 12/2004.
19. Nowakowski E., Strumienie objętości powietrza wentylacyjnego w pomieszczeniach zakładów żywienia zbiorowego, TChiK 10/2005.

   21.08.2011

Komentarze

(0)

Wybrane dla Ciebie

 


Zdradzamy sposób na projektowanie instalacji najwyższej jakości »

projektowanie

 



Z jakiego powodu tworzywa sztuczne zdominowały rynek wod-kan » Jak bez problemowo przeprowadzić iniekcję mikropali, kotew i gwoździ gruntowych »
bezpieczeństwo instalatora pomoc w projektowaniu
czytam więcej » poznaj go dziś »

 


Czy można dobrze odseparować wodę kanalizacyjną od gruntowej »

innowacyjne projektowanie

 



Poznaj bezpieczne systemy do dezynfekcji wody pitnej i basenowej » Jak zabezpieczyć wentylatory dachowe »
czysta woda wentylator dachowy
wiem więcej » spróbuj już dziś »

 


Przedłuż certyfikat HVAC bez wychodzenia z firmy »

szkolenia hvac

 



Czy łatwo zainstalować podwieszaną toaletę » Z jakego powodu ta pompa wyprzedza przyszłość »
podwieszana toaleta pompy ciepła
wiem więcej » wiem więcej »

 


Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Co Szperacz wyszperał ;-)

źle wykonana instalacja

Sztywniactwo i niechlujstwo - zobacz i skomentuj »

Dla tych, którzy szukają bardziej elektryzujących wrażeń Szperacz ma dziś coś specjalnego - rozdzielnia w toalecie.

zaślepka


TV Rynek Instalacyjny


 tv rynek instalacyjny
10/2019

Aktualny numer:

Rynek Instalacyjny 10/2019
W miesięczniku m.in.:
  • - Ogrzewanie obiektów przemysłowych
  • - Wentylacja domów jednorodzinnych
Zobacz szczegóły
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright © 2011 - 2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
realizacja i CMS: omnia.pl