RynekInstalacyjny.pl

Zaawansowane wyszukiwanie

Wymagania sanitarno-higieniczne w zakładach żywienia zbiorowego

Wymagania sanitarno-higieniczne w zakładach żywienia zbiorowego

Wymagania sanitarno-higieniczne w zakładach żywienia zbiorowego

Po wejściu Polski do UE nastąpiły istotne zmiany w zakresie przepisów dot. bezpieczeństwa żywności i żywienia. Obecnie należy przestrzegać procedur systemów: HACCP, GMP oraz GHP. Jednak ogólny charakter tych wymagań nie pozwala na to, aby traktować je jako wytyczne do projektowania technologii oraz instalacji sanitarnych w zakładach żywienia zbiorowego. Można korzystać ze starszych wytycznych, gdyż większość tych zaleceń spełnia warunki GHP wymagane przez obecne prawodawstwo. Mogą je wykorzystywać nie tylko architekt, ale również technolog i inni projektanci branżowi.

Zobacz także

Grupa Aliaxis Biblioteki BIM Grupy Aliaxis – kompletne pod każdym względem

Biblioteki BIM Grupy Aliaxis – kompletne pod każdym względem Biblioteki BIM Grupy Aliaxis – kompletne pod każdym względem

Building Information Modelling (BIM) powoli staje się codziennością w biurach projektowych i na placach budowy. Inwestorzy, projektanci i generalni wykonawcy dostrzegli potencjał cyfryzacji, coraz chętniej...

Building Information Modelling (BIM) powoli staje się codziennością w biurach projektowych i na placach budowy. Inwestorzy, projektanci i generalni wykonawcy dostrzegli potencjał cyfryzacji, coraz chętniej wdrażając nowe technologie i procesy. Producenci materiałów i produktów budowlanych również starają się iść z duchem czasu. Niestety zbyt często „gotowość na BIM” jest upraszczana i sprowadzana do posiadania biblioteki obiektów BIM (np. rodzin Revit). Co gorsza, jakość plików i danych do pobrania...

EcoComfort Koszt budowy domu 2017 – na jaką kwotę musisz być przygotowany?

Koszt budowy domu 2017 – na jaką kwotę musisz być przygotowany? Koszt budowy domu 2017 – na jaką kwotę musisz być przygotowany?

Koszty budowy domu każdego roku analizuje kilkadziesiąt tysięcy prywatnych inwestorów, którzy rozpoczynają walkę o własne cztery ściany. Jeszcze większa liczba ludzi sprawdza koszty budowy domu, bo marzy...

Koszty budowy domu każdego roku analizuje kilkadziesiąt tysięcy prywatnych inwestorów, którzy rozpoczynają walkę o własne cztery ściany. Jeszcze większa liczba ludzi sprawdza koszty budowy domu, bo marzy o własnym kącie. Budowa domu jest dla większości inwestorów największym wydatkiem w życiu, bo to tam właściciel planuje spędzić swoją przyszłość. Nie da się ukryć, że do budowy domu trzeba się dobrze przygotować. Wbrew pozorom inwestycja nie zaczyna się wraz z wyborem działki czy projektu – rozpocząć...

dr inż. Edmund Nowakowski Metody określania obliczeniowych przepływów wody w budynkach mieszkalnych

Metody określania obliczeniowych przepływów wody w budynkach mieszkalnych Metody określania obliczeniowych przepływów wody w budynkach mieszkalnych

Norma PN-92/B-01706 [1], zawierająca wzory i tabele do określania obliczeniowych przepływów wody w instalacjach wodociągowych w budynkach, została w maju 2009 r. unieważniona bez podania normy zastępczej....

Norma PN-92/B-01706 [1], zawierająca wzory i tabele do określania obliczeniowych przepływów wody w instalacjach wodociągowych w budynkach, została w maju 2009 r. unieważniona bez podania normy zastępczej. Wobec konieczności znalezienia innej metody obliczeniowej w artykule omówiono sposoby obliczeń wykorzystywane dotychczas w Polsce.

W skład zakładów żywienia zbiorowego wchodzą zakłady gastronomiczne (gastronomia = sztuka kulinarna) oraz kuchnie i stołówki w szpitalach, wojsku, więziennictwie, w zakładach pracy i w innych obiektach użyteczności publicznej.

Aby usługi gastronomiczne nie zagrażały zdrowiu konsumentów, w zakładzie żywienia muszą być zachowane procedury systemów:

  • HACCP (System Analiz Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli),

  • GMP (System Dobrej Praktyki Produkcyjnej),

  • GHP (System Dobrej Praktyki Higienicznej). 

Ze względu na ogólny charakter wymagań powyższych systemów i obowiązujących przepisów Wspólnoty Europejskiej oraz wobec braku szczegółowych krajowych przepisów technicznych, które ułatwiałyby zachowanie bezpieczeństwa żywności i żywienia, poniżej omówione będą wymagania sanitarno-higieniczne dotychczas stosowane w zakładach żywienia zbiorowego. Większość tych zaleceń spełnia bowiem warunki systemu Dobrej Praktyki Higienicznej, wymaganej w obecnie obowiązującej ustawie [1].

Jakie są wymagania jakości powietrza w przedszkolach i szkołach na 2021 rok? Pobierz bezpłatny e-book »

Wymagania  UE dot. bezpiecznej żywności i żywienia

Obecnie obowiązująca ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia [1] dostosowana jest do ustawodawstwa wspólnotowego. Obejmuje ona dwie grupy przepisów prawa żywnościowego wprowadzonych przez Parlament Europejski i Radę. Dotyczą one bezpiecznej żywności i żywienia oraz urzędów kontroli żywności.

W ustawie [1] powołano się głównie na następujące rozporządzenia (Unii Europejskiej):

  • rozporządzenie nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywnościowego oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności [11],

  • rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych [12],

  • rozporządzenie nr 1935/20O4 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktów z żywnością [13],

  • rozporządzenie nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt [14].

Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 zobowiązało przedsiębiorstwa produkujące żywność do wdrożenia i stosowania zasad systemu HACCP (Hazard Analysis and Control Points System = System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Konieczność stosowania zasad systemu HACCP w Polsce przewiduje ustawa [1]. 

System HACCP przewiduje postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpień zagrożeń, podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywności; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczenia zagrożeń oraz ustalania działań korygujących.

Według Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius) system HACCP funkcjonuje w oparciu o zasady, którymi są [2]:

  • przeprowadzanie analiz zagrożeń,

  • określanie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP),

  • ustalanie limitów krytycznych dla CCP,

  • ustalanie procedur monitorowania CCP,

  • określanie działań korygujących w CCP,

  • opracowanie procedur weryfikacyjnych systemu,

  • utrzymania zapisów i procedur dokumentacyjnych systemu.

Aby można było wprowadzić w zakładzie system bezpieczeństwa żywności, w pierwszej kolejności należy wdrożyć system GMP i GHP. System dobrych praktyk produkcyjnych GMP (Good Manufacturing Practice) przewiduje działania, które muszą być przyjęte oraz warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem.

System dobrej praktyki higienicznej GHP (Good Hygienic Practice) przewiduje działania, które muszą być przyjęte i warunki higieniczne spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Wymagania dotyczące zastosowania zasad systemów HACCP, GMP i GHP są szczegółowo omówione w literaturze, m.in. w [3, 4].

W celu ułatwienia wdrożenia procedur opartych, na zasadach HACCP, Komisja Europejska [2] wydała również „Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach, sektora spożywczego”.

Omawiane powyżej systemy z dziedziny bezpieczeństwa żywności i żywienia są przepisami o charakterze ogólnym. Na ich podstawie nie można projektować technologii i instalacji sanitarnych w zakładach żywienia zbiorowego. Ustalenia przepisów szczegółowych przez ustawodawcę krajowego, dotyczących zakładów żywienia zbiorowego, trudno się obecnie spodziewać.

Aby w wybudowanym (zmodernizowanym) zakładzie żywienia można było określić wymagania „Kodeksu Żywnościowego”, w projektowaniu należy wykorzystać wymagania sanitarno-higieniczne stosowane dotychczas, często w przepisach unieważnionych lub wycofanych, gdyż nie są sprzeczne z zalecanymi systemami HACCP, a zwłaszcza z systemem GHP. Podstawowe zasady sanitarno-higieniczne w zakładach żywienia zbiorowego nie uległy bowiem większym zmianom

Wymagania funkcjonalno-sanitarne w NTP

W procesie dostarczania, magazynowania i przygotowywania środków żywnościowych, poddawania ich procesom technologicznym, wydawania posiłków konsumentom, zmywania naczyń stołowych i kuchennych, usuwania odpadków produkcyjnych i pokonsumpcyjnych, bardzo ważną rolę spełniają powiązania technologiczne występujące pomiędzy pomieszczeniami, w których powyższe czynności są dokonywane.

W normatywach technicznych projektowania (NTP) opracowanych dla zakładów gastronomicznych [5] nie ma podanych wymagań funkcjonalnosanitarnych. Wymagania takie podane natomiast były dla stołówek pracowniczych (NTP [6]) i do nich często należało się dostosowywać również w pozostałych zakładach żywienia zbiorowego.

Ze względów funkcjonalno-sanitarnych niedopuszczalne jest łączenie się dróg:

  • drogi konsumenta z drogą surowca,

  • drogi naczyń kuchennych z drogą naczyń stołowych,

  • drogi naczyń czystych z drogą naczyń brudnych (na zapleczu),

  • drogi pojemników na odpadki pokonsumpcyjne

  • z drogą gotowych potraw i czystych naczyń,

  • drogi konsumenta z drogą naczyń brudnych.

Przestrzeganie tych zasad jest często trudne, zwłaszcza w „małej” gastronomii, gdzie występują ograniczenia powierzchni przewidzianych na lokal usługowy. Rozpatrzmy te drogi dokładniej.

Droga konsumenta z drogą surowca w dużych zakładach żywienia nie krzyżują się, gdyż surowiec dostarczany jest od strony zaplecza zakładu, położonego po przeciwnej strony wejścia do lokalu. Gdy w małych lokalach gastronomicznych istnieć będzie jedno wejście, należy wówczas spełnić dwa warunki:

  • dostarczanie surowca będzie mogło odbywać się poza czasem czynnego zakładu,

  • surowce należy dostarczać w hermetycznych pojemnikach (warunek ten spełniają napoje butelkowane).

Kontakt drogi naczyń kuchennych z drogą naczyń stołowych można wyeliminować, jeżeli zmywalnię naczyń kuchennych zlokalizuje się w wydzielonej części pomieszczeń kuchni. Krzyżowanie się dróg naczyń czystych z drogą naczyń brudnych (na zapleczu) można wyeliminować przez odpowiednie połączenie sali konsumenckiej ze zmywalnią naczyń stołowych brudnych, a zmywalni z kuchnią właściwą lub wydawalnią posiłków.

Przy obsłudze kelnerskiej naczynia brudne podawane są do zmywalni z rozdzielni i z tejże rozdzielni, połączonej z kuchnią właściwą, odbierane są potem posiłki. Zalecane połączenia funkcjonalne powyższych pomieszczeń, omówiono w punkcie dot. wymagań sanitarno-higienicznych obecnie obowiązujących przepisów.

Krzyżowanie się dróg pojemników na odpadki pokonsumpcyjne z drogą potraw i czystych naczyń można wyeliminować przez zaopatrzenie zmywalni naczyń stołowych (zlokalizowanych na parterze) w drzwi zewnętrzne przeznaczone do wynoszenia pełnych pojemników odpadków. Gdy zmywalnia naczyń stołowych zlokalizowana jest na piętrze, odpadki te można wynosić pomieszczeniami komunikacji ogólnej w pojemnikach hermetycznie zamkniętych. Zmywalnia naczyń stołowych powinna więc mieć połączenie drzwiowe prowadzące do tych pomieszczeń.

Pojemniki, w których usuwa się odpadki pokonsumpcyjne, wymagają codziennego mycia i dezynfekcji, powinny więc być w wykonaniu kwasoodpornym. Stanowisko do mycia i dezynfekcji pojemników zazwyczaj lokalizuje się w magazynie odpadków.

Aby nie dopuszczać do krzyżowania się dróg konsumentów z drogą naczyń brudnych należy umieszczać stoliki na sali konsumenckiej tak, aby dojście do stolików przez konsumentów odbywało się wzdłuż ściany wewnętrznej sali, a naczynia „brudne” odbierane były wzdłuż ściany zewnętrznej sali. Sala konsumencka nie powinna więc być zbyt wąska oraz powinna mieć dostatecznie dużą powierzchnię na stoliki i na pasy komunikacji.

Obecnie obowiązujące wymagania higieniczno-sanitarne

W ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia [1] podane są wymagania higieniczne o charakterze ogólnym. W rozdziale pierwszym, zawierającym wymagania ogólne, wymaga się m.in., aby:

  • podmioty działające na rynku spożywczym przestrzegały w zakładach wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 [12],

  • osoby pracujące w styczności z żywnością powinny uzyskać określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby,

  • osoby wykonujące pracę przy produkcji lub w obrocie żywnością oraz osoby odpowiedzialne za wdrożenie i stosowanie zasad systemu HACCP w zakładzie przeszły odpowiednie szkolenie.

W rozdziale trzecim ustawy [1] zawarto przepisy szczegółowe w zakresie higieny, które wymagają obowiązkowego przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej. Zasady te omówiono powyżej. Z powyższych względów, konieczne jest korzystanie z przepisów sanitarno-higienicznych podanych wcześniej przez Ministerstwo Zdrowia rozporządzeń, pomimo późniejszego ich uchylenia.

W analizie wykorzystano następujące rozporządzenia:

  • w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowo dozwolonymi [7],

  • w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze [8], obejmują również zakłady żywienia zbiorowego.

Powyższe przepisy dla projektowanych i wykonywanych budynków oraz pomieszczeń zakładów przewidziały z zakresu higieny ogólne zalecenia umożliwić stosowanie dobrej praktyki higienicznej (GHP), w tym ochronę przed zanieczyszczeniami krzyżowymi – pomiędzy poszczególnymi, oddzielonymi czynnościami i podczas tych czynności – pochodzącymi od żywności, materiałów opakunkowych i osłonowych, wyposażenia, wody, powietrza lub osób wykonujących prace przy produkcji lub obrocie żywnością, oraz zewnętrznych źródeł zanieczyszczeń, w tym szkodników.

Ponadto zwraca się w nich uwagę na odpowiednie warunki magazynowania środków żywności. Jest to więc szerszy zakres wymagań sanitarno -higienicznych od poprzednio omówionego zakresu wymagań funkcjonalno-sanitarnych. Rozpatrzmy ważniejsze z podanych w tych rozporządzeniach [7, 8] wymagania higieniczno-sanitarne oraz wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy [9], odnosząc je do zakładów żywienia zbiorowego.

Dział handlowy

W zakładach żywienia zbiorowego przy sali konsumenckiej należy usytuować ustępy przeznaczone dla konsumentów, dostępne przez przedsionek izolujący, z umieszczoną w nim umywalką (umywalkami) zasilaną w zimną i ciepłą wodę, wyposażoną w pojemnik na mydło, jednorazowe ręczniki lub suszarki elektryczne do rąk.

W przypadku stosowania jednorazowych ręczników, niezbędny jest pojemnik hermetyczny na zużyte ręczniki (otwierany bez dotyku rąk). W poprzednich NTP dla zakładów gastronomicznych [5] dopuszczało się do lokalizacji ustępów na kondygnacji położonej niżej lub wyżej, dostępnej z ogólnego układu komunikacyjnego.

Zwracam uwagę na zmianę wskaźników wyposażenia ustępów i pomieszczeń sanitarnych wprowadzony rozporządzeniami [9, 10] (podane w NTP liczby przyborów sanitarnych są nieaktualne).

Dział produkcyjny

W zakładach produkujących środki żywności zaleca się, aby na powstające w procesie produkcyjnym odpady, przy stanowisku pracy, były stosowane pojemniki na odpadki. Rozporządzenie [8] wymagało, aby:

  • odpady żywności, niejadalne produkty uboczne oraz inne odpady były przechowywane w zamykanych pojemnikach; pojemniki te muszą być właściwie wykonane, utrzymane w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia oraz, jeżeli to niezbędne, do dezynfekcji,

  • pojemniki te nie mogą być magazynowane w pomieszczeniach, w których znajduje się żywność; należy je usuwać z pomieszczenia produkcyjnego niezwłocznie po wypełnieniu 2/3 objętości pojemnika, a w każdym przypadku – po zakończeniu pracy; obecnie stosuje się powszechnie pojemniki hermetyczne wykonane ze stali nierdzewnej; przy większej objętości, konieczne jest stosowanie pojemników z kółkami lub pojemników-wózków, łatwych do usuwania do pomieszczenia na odpadki; mycie i dezynfekcja pojemników, jak poprzednio podano,

  • stosując hermetyczne pojemniki ze stali nierdzewnej (ważne dla „małej” gastronomii) możemy ominąć zakaz krzyżowania się funkcjonalnych dróg, gdyż w pojemnikach tych można dostarczać surowce (brudne, czyste) i gotowe potrawy tym samym układem komunikacyjnym, pod warunkiem, że do transportu tego będzie używać się wydzielonych, odpowiednio oznakowanych pojemników,

  • pojemniki na żywność nie mogą być stosowane do innych celów, a bezpośrednio przed ich użyciem muszą być czyste i nieuszkodzone,

  • odpady z działu produkcji [7] (zakładu żywienia zbiorowego) powinny być przechowywane w oddzielnym pomieszczeniu, dostępnym wyłącznie z zewnątrz, zabezpieczonym przed szkodnikami; pomieszczenia te powinny być chłodzone i w miarę możliwości, zlokalizowane od strony północnej; w zakładach żywienia zbiorowego powstają odpadki produkcyjne (głównie z obróbki warzyw i ziemniaków) oraz pokonsumpcyjne; dopuszcza się, aby te pierwsze były przechowywane w pojemnikach, w magazynie zlokalizowanym na zewnątrz budynku, odpowiednio usytuowanym i zabezpieczonym,

  • w zakładzie żywienia zbiorowego powinny być zainstalowane umywalki do mycia rąk w każdym miejscu, gdzie jest to konieczne ze względu na proces produkcji lub obrotu; stosuje się bowiem zasadę, że nad urządzeniem technologicznym (wanny, kadzie) nie wolno myć rąk, a nad umywalką, naczyń i narzędzi używanych w produkcji; każda umywalka powinna być wyposażona w baterię z zimną i ciepłą wodą (zalecane baterie uruchamiane pedałem lub łokciem); w sąsiedztwie umywalki przewidzieć należy pojemnik z mydłem w płynie, zasobnik z ręcznikami jednorazowego użytku lub w suszarkę do rąk; w przypadku zastosowania jednorazowych ręczników, pod umywalką powinien znajdować się pojemnik na zużyte ręczniki (ze stali nierdzewnej, uruchamiany pedałem),

  • ustępy dla personelu należy wydzielić, aby nie były dostępne dla innych osób; wejście do ustępów dla personelu powinno prowadzić z pomieszczeń komunikacji ogólnej, przez izolacyjny przedsionek; w przedsionku tym powinna być co najmniej jedna umywalka, z wyposażeniem pomocniczym, jak wyżej podano; miski ustępowe i pisuary muszą mieć spust do spłukiwania; w przedsionku należy umieścić napis informacyjny o konieczności mycia rąk po skorzystaniu z toalety oraz umieścić wieszak dla odzieży roboczej.

Zmywalnia naczyń

  • w zakładzie żywienia zbiorowego z obsługą kelnerską sali powinno być wydzielone oddzielne pomieszczenie przeznaczone do mycia naczyń i sprzętu kuchennego oraz naczyń stołowych, pojemników (termosów) i tac; w szczególności zmywanie naczyń i sprzętu kuchennego, naczyń stołowych i tac powinno się odbywać w kuchni (w aneksie lub na wydzielonym stanowisku),

  • zakłady żywienia zbiorowego produkujące posiłki dla innych zakładów powinny mieć dodatkowo wydzielone pomieszczenie do mycia pojemników (termosów) i wydawania tych pojemników (termosów); w rozporządzeniu [7] nie uwzględnia się potrzeb przechowywania pojemników (termosów), lecz w praktyce, często taka potrzeba istnieje; zazwyczaj mycie i dezynfekcja pojemników (termosów) i środków ich transportu odbywa się na wydzielonym stanowisku pomieszczeń przeznaczonych dla „odbiorców zewnętrznych” przygotowywanych posiłków,

  • wydawanie naczyń czystych, zwrot naczyń brudnych oraz usuwanie odpadków ze zmywalni powinno odbywać się w sposób zapobiegający krzyżowaniu się dróg czystych i brudnych naczyń oraz gwarantować łatwe usuwanie odpadków, bez konieczności przechodzenia przez inne pomieszczenia; żeby warunek ten mógł być spełniony, w zakładach z obsługą kelnerską zmywalnia powinna łączyć się z rozdzielnią kelnerską, a rozdzielnia i zmywalnia naczyń stołowych z kuchnią,

  • w zakładach żywienia zbiorowego bez obsługi kelnerskiej [7] zmywalnia naczyń stołowych powinna mieć bezpośrednie połączenia z salą konsumencką w celu odbioru brudnych naczyń stołowych oraz odrębne bezpośrednie połączenie z wydawalnią posiłków lub z kuchnią,

  • w zmywalnię naczyń stołowych nie muszą być wyposażone zakłady żywienia zbiorowego wydające posiłki w naczyniach jednorazowego użytku [7].

Część socjalna dla personelu

  • w zakładzie produkującym środki spożywcze, osoby bezpośrednio stykające się z żywnością muszą być w odpowiednim stanie zdrowia potwierdzonym orzeczeniem lekarskim (posiadać tzw. książeczki zdrowia) [8]; dla osób tych niezbędne jest wydzielenie ustępów i umywalni; oddzielne ustępy powinny być dla osób nie wykonujących prac przy produkcji lub obrocie żywności,

  • w zakładzie żywienia zbiorowego powinna być urządzona szatnia wyposażona w szafki dwudzielne do przechowywania odzieży i obuwia osobistego pracowników oraz odzieży i obuwia roboczego, a także środki ochrony indywidualnej; szatnia powinna mieć bezpośrednie połączenie z węzłem sanitarnym [7]; węzeł sanitarny powinien być wyposażony [7, 9, 10] w jeden natrysk na 8 pracowników i jedną umywalkę do mycia rąk na 10 pracowników oraz co najmniej jedną miskę ustępową na 10 natrysków (niezależnie od dostępnych ustępów poza łaźnią); w małych zakładach gastronomicznych, można stosować mniejsze wymagania [9].

Pomieszczenia na sprzęt porządkowy

Stosowane w zakładach żywienia zbiorowego sprzęt i środki używane do sprzątania, mycia i dezynfekcji należy przechowywać w wydzielonych pomieszczeniach lub w miejscach, przeznaczonych wyłącznie do tego celu [8, 9]. W większych zakładach żywienia, utrzymywanie czystości posadzek odbywa się za pomocą sprzętu zmechanizowanego, dla którego w powyższych pomieszczeniach trzeba przewidzieć miejsce na przechowywanie.

Literatura

  1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU Nr 171, poz. 1225).

  2. Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Ochrony Zdrowia i Konsumentów, Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego, Bruksela, 16 września 2005 r.

  3. Turlejska H., Pelzner U., Konecka-Matyjak E., Wiśniewska K., Przewodnik do wdrożenia zasad GMP/GHP i systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003.

  4. Turlejska H., Pelzner U., Konecka-Matyjak E., Zasady systemu HACCP oraz GHP/GMP w zakładach produkcji i obrotu żywnością oraz żywienia zbiorowego, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektor Sanitarny, Warszawa 2004.

  5. Zarządzenia Nr 140÷148 Ministra Budownictwa i PMB z dnia 12 kwietnia 1965 r. w sprawie ustanowienia normatywów technicznych projektowania zakładów gastronomicznych oraz podane w załącznikach NTP (DzBud Nr 13, poz. 51÷59).

  6. Zarządzenie Nr 4 Ministra Budownictwa i PMB z dnia 5 lutego 1969 r. w sprawie ustanowienia normatywu technicznego projektowania stołówek pracowniczych oraz podany załącznik NTP (DzBud Nr 6, poz.19).

  7. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków sanitarnych oraz przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowo dozwolonymi (DzU Nr 30, poz. 377), (uchylone w 2003 r.).

  8. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (DzU Nr 104, poz.1096), (uchylone w 2006 r.).

  9. Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (DzU Nr 129, poz. 844).

  10. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać obiekty i ich usytuowanie (DzU Nr 75, poz. 690 z późn. zm.).

  11. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (DzU UE z 01.02.2002 r., nr L 31/1 z późn. zm.).

  12. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ( DzU UE z 30.04.2004 r. nr L 139)

  13. Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (DzU UE z dnia z 13.11.2004 r., nr L338/4).

  14. Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (DzU UE z z 30.04.2004 r. nr L 165/1).

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Komentarze

Powiązane

NIBE-BIAWAR SP. Z O.O. news Szwedzka promocja – pompy ciepła NIBE do 5000 zł TANIEJ!

Szwedzka promocja – pompy ciepła NIBE do 5000 zł TANIEJ! Szwedzka promocja – pompy ciepła NIBE do 5000 zł TANIEJ!

Dnia 15 marca 2024 r. wystartowała nowa edycja Szwedzkiej promocji pomp ciepła NIBE, organizowana przez spółkę NIBE-BIAWAR, będącą częścią szwedzkiego koncernu NIBE AB.

Dnia 15 marca 2024 r. wystartowała nowa edycja Szwedzkiej promocji pomp ciepła NIBE, organizowana przez spółkę NIBE-BIAWAR, będącą częścią szwedzkiego koncernu NIBE AB.

Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. news Odkryj przyszłość ogrzewania i chłodzenia z pompami ciepła Aquarea firmy Panasonic

Odkryj przyszłość ogrzewania i chłodzenia z pompami ciepła Aquarea firmy Panasonic Odkryj przyszłość ogrzewania i chłodzenia z pompami ciepła Aquarea firmy Panasonic

Pompy ciepła powietrze-woda Aquarea firmy Panasonic Heating & Cooling Solutions oferują wysokowydajne i energooszczędne rozwiązanie dla każdego domu i lekkich zastosowań komercyjnych. To innowacyjny system...

Pompy ciepła powietrze-woda Aquarea firmy Panasonic Heating & Cooling Solutions oferują wysokowydajne i energooszczędne rozwiązanie dla każdego domu i lekkich zastosowań komercyjnych. To innowacyjny system o niskim zużyciu energii, zaprojektowany w celu zapewnienia idealnej temperatury i ciepłej wody w domu, nawet przy ekstremalnych temperaturach zewnętrznych. Seria Aquarea oferuje szeroki wybór urządzeń o mocy od 3 kW do 30 kW, dzięki czemu można dobrać najodpowiedniejsze rozwiązanie do domu – niezależnie...

Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. news Partnerstwo Panasonic i tado°

Partnerstwo Panasonic i tado° Partnerstwo Panasonic i tado°

Firmy tado° i Panasonic poinformowały o swoim partnerstwie, dzięki którym najnowocześniejsze produkty i technologie pomp ciepła łączą się z wiodącymi na rynku usługami inteligentnej kontroli ogrzewania...

Firmy tado° i Panasonic poinformowały o swoim partnerstwie, dzięki którym najnowocześniejsze produkty i technologie pomp ciepła łączą się z wiodącymi na rynku usługami inteligentnej kontroli ogrzewania i zarządzania energią. To część misji obu firm, mającej na celu dekarbonizację domów i pomoc klientom w oszczędzaniu na kosztach energii.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Klimatyzator Hisense Easy Smart z modułem Wi-Fi gratis

Klimatyzator Hisense Easy Smart z modułem Wi-Fi gratis Klimatyzator Hisense Easy Smart z modułem Wi-Fi gratis

W kwietniu do każdego klimatyzatora marki Hisense dodawany jest moduł Wi-Fi gratis.

W kwietniu do każdego klimatyzatora marki Hisense dodawany jest moduł Wi-Fi gratis.

ECO Comfort Klimatyzacja: cena montażu klimatyzacji w 2024 roku. Na co zwrócić uwagę, planując zakup klimatyzatora?

Klimatyzacja: cena montażu klimatyzacji w 2024 roku. Na co zwrócić uwagę, planując zakup klimatyzatora? Klimatyzacja: cena montażu klimatyzacji w 2024 roku. Na co zwrócić uwagę, planując zakup klimatyzatora?

Montaż klimatyzacji w domu jeszcze do niedawna wydawał się dobrem luksusowym, zarezerwowanym dla dobrze sytuowanych inwestorów. Postępujące zmiany klimatyczne i powszechność systemów klimatyzacyjnych do...

Montaż klimatyzacji w domu jeszcze do niedawna wydawał się dobrem luksusowym, zarezerwowanym dla dobrze sytuowanych inwestorów. Postępujące zmiany klimatyczne i powszechność systemów klimatyzacyjnych do domów i firm sprawiły, że montaż klimatyzatora jest niemalże standardem w nowoczesnym budownictwie, a sam koszt założenia klimatyzacji nie należy do wysokich, ponadto zakup klimatyzatora wraz z usługą montażu jest objęty programami dofinansowującymi inwestycję.

Flamco news Zawory kulowe Simplex KFE Flamco

Zawory kulowe Simplex KFE Flamco Zawory kulowe Simplex KFE Flamco

Zawory kulowe Simplex KFE marki Flamco, obecne na rynku od ponad 30 lat, nie tylko ułatwiają napełnianie i opróżnianie instalacji. Wyposażone są w wiele udogodnień technicznych, które sprawiają, że są...

Zawory kulowe Simplex KFE marki Flamco, obecne na rynku od ponad 30 lat, nie tylko ułatwiają napełnianie i opróżnianie instalacji. Wyposażone są w wiele udogodnień technicznych, które sprawiają, że są elastyczne w podłączaniu, łatwe w montażu i obsłudze i efektywne w użyciu. Umożliwiają o 50% szybsze spuszczenie wody z kotłów lub zbiorników magazynowych dowolnej wielkości niż w przypadku innych porównywalnych zaworów.

RUG Riello Urządzenia Grzewcze S.A./Beretta news Nowy kondensacyjny kocioł gazowy od marki Beretta MYNUTE EVO-X

Nowy kondensacyjny kocioł gazowy od marki Beretta MYNUTE EVO-X Nowy kondensacyjny kocioł gazowy od marki Beretta MYNUTE EVO-X

MYNUTE EVO-X wyróżnia się nie tylko nowoczesnym wzornictwem, ale przede wszystkim zastosowanymi technologiami. Od szerokiego zakresu modulacji 1:10 we wszystkich modelach, przez jeszcze bardziej wydajny...

MYNUTE EVO-X wyróżnia się nie tylko nowoczesnym wzornictwem, ale przede wszystkim zastosowanymi technologiami. Od szerokiego zakresu modulacji 1:10 we wszystkich modelach, przez jeszcze bardziej wydajny wymiennik ciepła ze stali nierdzewnej z odnowionym adaptacyjnym systemem spalania, aż po nowy panel z możliwością sterowania dotykowego.

RUG Riello Urządzenia Grzewcze S.A./Beretta news Beretta Show Truck, czyli mobilne centrum szkoleniowo-doradcze

Beretta Show Truck, czyli mobilne centrum szkoleniowo-doradcze Beretta Show Truck, czyli mobilne centrum szkoleniowo-doradcze

Beretta Show Truck rozpoczął, z początkiem kwietnia, swoją trasę po Polsce, która potrwa do listopada. W tym czasie nasze auto, w którym mamy zamontowane: pompę ciepła typu monoblok Hydro Unit M, pompę...

Beretta Show Truck rozpoczął, z początkiem kwietnia, swoją trasę po Polsce, która potrwa do listopada. W tym czasie nasze auto, w którym mamy zamontowane: pompę ciepła typu monoblok Hydro Unit M, pompę ciepła typu split Exclusive Agile, kocioł kondensacyjny Mynute Evo X (NOWOŚĆ!) oraz klimatyzację Breva odwiedzi kilkudziesięciu Autoryzowanych Dystrybutorów w całym kraju.

DAB PUMPS POLAND Sp. z o.o. news DAB NgPanel: innowacyjne rozwiązanie w zarządzaniu pompami

DAB NgPanel: innowacyjne rozwiązanie w zarządzaniu pompami DAB NgPanel: innowacyjne rozwiązanie w zarządzaniu pompami

Pompy zatapialne odgrywają kluczową rolę w zarządzaniu wodą zanieczyszczoną w budynkach mieszkalnych i komercyjnych. Skuteczne sterowanie ich pracą jest niezwykle istotne dla utrzymania optymalnych warunków...

Pompy zatapialne odgrywają kluczową rolę w zarządzaniu wodą zanieczyszczoną w budynkach mieszkalnych i komercyjnych. Skuteczne sterowanie ich pracą jest niezwykle istotne dla utrzymania optymalnych warunków oraz minimalizacji ryzyka awarii. Elektroniczny panel sterujący DAB NGPanel, w połączeniu z zaawansowanym systemem zarządzania DAB Virtual Cockpit, oferuje zupełnie nowy wymiar kontroli i komfortu w obsłudze kluczowych elementów instalacji.

DAB PUMPS POLAND Sp. z o.o. news NgPanel: elektroniczny panel sterująco-zabezpieczający do zarządzania pompami napełniającymi i opróżniającymi

NgPanel: elektroniczny panel sterująco-zabezpieczający do zarządzania pompami napełniającymi i opróżniającymi NgPanel: elektroniczny panel sterująco-zabezpieczający do zarządzania pompami napełniającymi i opróżniającymi

W dzisiejszych czasach, zarządzanie infrastrukturą hydrauliczną w budynkach mieszkalnych i komercyjnych wymaga zaawansowanych rozwiązań, które zapewniają nie tylko efektywną pracę, ale także bezpieczeństwo...

W dzisiejszych czasach, zarządzanie infrastrukturą hydrauliczną w budynkach mieszkalnych i komercyjnych wymaga zaawansowanych rozwiązań, które zapewniają nie tylko efektywną pracę, ale także bezpieczeństwo i łatwość obsługi. W odpowiedzi na te potrzeby, DAB wprowadza na rynek innowacyjne rozwiązanie w postaci NgPanel – elektronicznego panelu sterująco-zabezpieczającego, stworzonego z myślą o zarządzaniu pompami zatapialnymi w pompowniach.

Flamco news Aalberts hydronic flow control na Targach Instalacje w Poznaniu

Aalberts hydronic flow control na Targach Instalacje w Poznaniu Aalberts hydronic flow control na Targach Instalacje w Poznaniu

Aalberts hydronic flow control, wiodący dostawca innowacyjnych rozwiązań dla branży HVAC, z radością ogłasza swój udział w Targach Instalacje, które odbędą się w dniach 23-25 kwietnia 2024 roku w Poznaniu....

Aalberts hydronic flow control, wiodący dostawca innowacyjnych rozwiązań dla branży HVAC, z radością ogłasza swój udział w Targach Instalacje, które odbędą się w dniach 23-25 kwietnia 2024 roku w Poznaniu. Stoisko firmy będzie zlokalizowane w strefie stowarzyszenia OSFIS, gdzie prezentowane będą najnowsze produkty marek Flamco i Comap, a także należącej do grupy marki Sentinel.

HOMEKONCEPT Budowa domu – odkryj najważniejsze wskazówki i porady!

Budowa domu – odkryj najważniejsze wskazówki i porady! Budowa domu – odkryj najważniejsze wskazówki i porady!

Budowa domu jest marzeniem wielu z nas. To proces pełen wyzwań, ale równocześnie dający ogromną satysfakcję. Aby jednak przejść przez niego pomyślnie, niezbędne jest zrozumienie każdego etapu – od zakupu...

Budowa domu jest marzeniem wielu z nas. To proces pełen wyzwań, ale równocześnie dający ogromną satysfakcję. Aby jednak przejść przez niego pomyślnie, niezbędne jest zrozumienie każdego etapu – od zakupu działki, przez projektowanie, po finalne prace wykończeniowe. Przyjrzyjmy się bliżej, jak wygląda budowa domu krok po kroku. Zapraszamy do lektury!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Nowy cennik klimatyzatorów Hisense!

Nowy cennik klimatyzatorów Hisense! Nowy cennik klimatyzatorów Hisense!

Jeszcze niższe ceny na klimatyzatory Hisense!

Jeszcze niższe ceny na klimatyzatory Hisense!

EVER Sp. z o.o. UPSy dla średnich i dużych firm

UPSy dla średnich i dużych firm UPSy dla średnich i dużych firm

W dobie zastosowań coraz bardziej zaawansowanych procesów technologicznych istotne jest zapewnienie niezawodności zasilania elektrycznego. Jednym ze sposobów na to jest wykorzystanie systemów zasilania...

W dobie zastosowań coraz bardziej zaawansowanych procesów technologicznych istotne jest zapewnienie niezawodności zasilania elektrycznego. Jednym ze sposobów na to jest wykorzystanie systemów zasilania gwarantowanego z podwójnym przetwarzaniem energii (UPS-y wykonane w topologii on-line). W przypadku zaniku lub nieprawidłowości napięcia sieciowego, zasilacz UPS oprócz bieżącej poprawy jakości zasilania i filtracji zakłóceń umożliwia dostarczenie energii do odbiorników (przy wykorzystaniu energii...

Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. news Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290

Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290 Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290

Firma Panasonic wraca z dawką eksperckiej wiedzy w ramach cyklu „Webinarowa Środa”, który jest współorganizowany wraz z redakcją GlobEnergia. Najbliższe spotkanie na temat chillerów z pompą ciepła odbędzie...

Firma Panasonic wraca z dawką eksperckiej wiedzy w ramach cyklu „Webinarowa Środa”, który jest współorganizowany wraz z redakcją GlobEnergia. Najbliższe spotkanie na temat chillerów z pompą ciepła odbędzie się w środę, 17 kwietnia o godzinie 10:00.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG

Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG

WYPRZEDAŻ - okazyjne ceny na pompy ciepła LG!

WYPRZEDAŻ - okazyjne ceny na pompy ciepła LG!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV

Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV

Kupuj Hisense i wygrywaj TV!

Kupuj Hisense i wygrywaj TV!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”

Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór” Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”

Branża HVAC&R z pewnością nie widziała jeszcze takiego contentu! Schiessl Polska startuje z kampanią video, dotyczącą klimatyzatorów i pomp ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”. Seria filmów,...

Branża HVAC&R z pewnością nie widziała jeszcze takiego contentu! Schiessl Polska startuje z kampanią video, dotyczącą klimatyzatorów i pomp ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”. Seria filmów, przybliżająca urządzenia, będzie cennym źródłem wiedzy zarówno dla instalatorów z branży HVAC&R, jak i użytkowników końcowych.

Euroterm Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl

Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl

Każdy fachowiec, gdy myśli o hydraulice, kotłach i łazienkach, prawdopodobnie widzi rury, zawory i narzędzia – codziennie towarzyszące jego pracy. W tym gorącym sezonie Euroterm24.pl wspiera fachowców...

Każdy fachowiec, gdy myśli o hydraulice, kotłach i łazienkach, prawdopodobnie widzi rury, zawory i narzędzia – codziennie towarzyszące jego pracy. W tym gorącym sezonie Euroterm24.pl wspiera fachowców w tej rutynie, przygotowując specjalną ofertę handlową z rozgrzewającymi nagrodami za zakupy. To akcja, która sprawi, że praca każdego instalatora będzie prosta, łatwa i… przyniesie dodatkowe zyski.

dr inż. Edmund Nowakowski Oddziały odnowy biologicznej w hotelach uzdrowiskowych

Oddziały odnowy biologicznej w hotelach uzdrowiskowych Oddziały odnowy biologicznej w hotelach uzdrowiskowych

W ostatnim półwieczu zmienił się znacznie zakres usług świadczonych przez hotele, zwłaszcza  w miejscowościach uzdrowiskowych. Poza zapewnieniem noclegów i wyżywieniem zaczęto  organizować konferencje...

W ostatnim półwieczu zmienił się znacznie zakres usług świadczonych przez hotele, zwłaszcza  w miejscowościach uzdrowiskowych. Poza zapewnieniem noclegów i wyżywieniem zaczęto  organizować konferencje oraz udostępniać różne formy wypoczynku, zarówno dla gości  hotelowych, jak i dla klientów zewnętrznych. Wiele z tych hoteli ma oddziały odnowy  biologicznej. W artykule przedstawione są propozycje, w jaki sposób rozwiązać działalność  takich zakładów.

Zenon Świgoń Wskazówki prawno-techniczne indywidualnego zagospodarowania wód deszczowych

Wskazówki prawno-techniczne indywidualnego zagospodarowania wód deszczowych Wskazówki prawno-techniczne indywidualnego zagospodarowania wód deszczowych

Przystępując do podjęcia decyzji o jakiejkolwiek inwestycji (w tym również wodociągowej lub kanalizacyjnej) inwestor wraz z projektantem muszą odpowiedzieć na kilka pytań, m.in. o czym mówimy (ustalenie...

Przystępując do podjęcia decyzji o jakiejkolwiek inwestycji (w tym również wodociągowej lub kanalizacyjnej) inwestor wraz z projektantem muszą odpowiedzieć na kilka pytań, m.in. o czym mówimy (ustalenie terminologii), czy jest to zdefiniowane, co możemy zrobić, jak możemy wykonać i ile inwestycja kosztuje? Dopiero po wykonaniu takiej analizy można podjąć decyzję o ewentualnej inwestycji.

dr inż. Piotr Krzysztof Tuz Przygotowanie i rozliczanie c.w.u. w węzłach grupowych

Przygotowanie i rozliczanie c.w.u. w węzłach grupowych Przygotowanie i rozliczanie c.w.u. w węzłach grupowych

Problem opomiarowania węzłów grupowych jest złożony i może doprowadzić do błędów przy doborze urządzeń pomiarowych, to zaś spowoduje kłopoty z rozliczaniem ciepła i ustaleniem rzeczywistej stawki za podgrzanie...

Problem opomiarowania węzłów grupowych jest złożony i może doprowadzić do błędów przy doborze urządzeń pomiarowych, to zaś spowoduje kłopoty z rozliczaniem ciepła i ustaleniem rzeczywistej stawki za podgrzanie wody. W artykule zawarto uwagi dotyczące projektowania i eksploatacji węzłów grupowych, pozwalające na wydłużanie okresu ich bezawaryjnej pracy i zwiększanie niezawodności pomiarów.

dr inż. Florian Piechurski Ochrona przed hałasem w instalacjach wod-kan

Ochrona przed hałasem w instalacjach wod-kan Ochrona przed hałasem w instalacjach wod-kan

Ochrona przed hałasem w budynku ma bardzo ważne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia mieszkańców. Dlatego szczególnie w budownictwie mieszkaniowym, hotelach, szkołach, szpitalach i biurowcach akustyka...

Ochrona przed hałasem w budynku ma bardzo ważne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia mieszkańców. Dlatego szczególnie w budownictwie mieszkaniowym, hotelach, szkołach, szpitalach i biurowcach akustyka instalacji wymaga szczególnej uwagi. W przeciwieństwie do elementów budowlanych statycznych – w instalacjach, armaturze i innym wyposażeniu instalacji zachodzą procesy dynamiczne.

Waldemar Joniec Stelaże łazienkowe

Stelaże łazienkowe Stelaże łazienkowe

Zastosowanie stelaży instalacyjnych w łazienkach pozwala na dużą dowolność w projektowaniu pomieszczeń i niekonwencjonalne aranżowanie wnętrz, a także ułatwia montaż urządzeń sanitarnych i utrzymanie czystości.

Zastosowanie stelaży instalacyjnych w łazienkach pozwala na dużą dowolność w projektowaniu pomieszczeń i niekonwencjonalne aranżowanie wnętrz, a także ułatwia montaż urządzeń sanitarnych i utrzymanie czystości.

Najnowsze produkty i technologie

Euroterm Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl

Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl Dodatkowe zyski od Euroterm24.pl

Każdy fachowiec, gdy myśli o hydraulice, kotłach i łazienkach, prawdopodobnie widzi rury, zawory i narzędzia – codziennie towarzyszące jego pracy. W tym gorącym sezonie Euroterm24.pl wspiera fachowców...

Każdy fachowiec, gdy myśli o hydraulice, kotłach i łazienkach, prawdopodobnie widzi rury, zawory i narzędzia – codziennie towarzyszące jego pracy. W tym gorącym sezonie Euroterm24.pl wspiera fachowców w tej rutynie, przygotowując specjalną ofertę handlową z rozgrzewającymi nagrodami za zakupy. To akcja, która sprawi, że praca każdego instalatora będzie prosta, łatwa i… przyniesie dodatkowe zyski.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”

Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór” Schiessl Polska rusza z kampanią video na klimatyzatory i pompy ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”

Branża HVAC&R z pewnością nie widziała jeszcze takiego contentu! Schiessl Polska startuje z kampanią video, dotyczącą klimatyzatorów i pomp ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”. Seria filmów,...

Branża HVAC&R z pewnością nie widziała jeszcze takiego contentu! Schiessl Polska startuje z kampanią video, dotyczącą klimatyzatorów i pomp ciepła Hisense – „Hisense – Twój naturalny wybór”. Seria filmów, przybliżająca urządzenia, będzie cennym źródłem wiedzy zarówno dla instalatorów z branży HVAC&R, jak i użytkowników końcowych.

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV

Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV Kup 6 klimatyzatorów Hisense i wygraj TV

Kupuj Hisense i wygrywaj TV!

Kupuj Hisense i wygrywaj TV!

SCHIESSL POLSKA Sp. z o.o. news Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG

Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG Wielka WYPRZEDAŻ pomp ciepła marki LG

WYPRZEDAŻ - okazyjne ceny na pompy ciepła LG!

WYPRZEDAŻ - okazyjne ceny na pompy ciepła LG!

Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. news Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290

Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290 Otwarte webinarium na temat chillerów z pompą ciepła na czynnik R290

Firma Panasonic wraca z dawką eksperckiej wiedzy w ramach cyklu „Webinarowa Środa”, który jest współorganizowany wraz z redakcją GlobEnergia. Najbliższe spotkanie na temat chillerów z pompą ciepła odbędzie...

Firma Panasonic wraca z dawką eksperckiej wiedzy w ramach cyklu „Webinarowa Środa”, który jest współorganizowany wraz z redakcją GlobEnergia. Najbliższe spotkanie na temat chillerów z pompą ciepła odbędzie się w środę, 17 kwietnia o godzinie 10:00.

Sauna na wymiar – dlaczego warto zainwestować w prywatną saunę?

Sauna na wymiar – dlaczego warto zainwestować w prywatną saunę? Sauna na wymiar – dlaczego warto zainwestować w prywatną saunę?

Marzysz o własnym kąciku relaksu, gdzie stres i zmęczenie dnia codziennego rozpływają się w ciepłej atmosferze? Sauna na wymiar to klucz do stworzenia takiego miejsca w zaciszu własnego domu. Nie tylko...

Marzysz o własnym kąciku relaksu, gdzie stres i zmęczenie dnia codziennego rozpływają się w ciepłej atmosferze? Sauna na wymiar to klucz do stworzenia takiego miejsca w zaciszu własnego domu. Nie tylko oferuje prywatność i możliwość pełnej personalizacji, ale również staje się stylowym elementem, który dodaje charakteru i wartości Twojej nieruchomości.

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal Budowlany - rynekinstalacyjny.pl

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.rynekinstalacyjny.pl. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.rynekinstalacyjny.pl oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.