Załóż konto na portalu i bezpłatnie pobierz wydanie Rynku Instalacyjnego 7-8/2018

Ocena mikrobiologicznej jakości powietrza wewnętrznego w restauracji

Microbiological air quality assessment in a restaurant
Czy powietrze w restauracjach, w których bywamy, spełnia wymagania jakościowe?
Czy powietrze w restauracjach, w których bywamy, spełnia wymagania jakościowe?
www.sxc.hu

W artykule opisano wyniki badań, w trakcie których porównano mikrobiologiczną jakość powietrza wewnętrznego w pomieszczeniach restauracyjnych przed wymianą filtrów w instalacji klimatyzacyjnej oraz po niej.

Jak wykazano, większość ludzi spędza dziennie około 90% czasu wewnątrz różnego rodzaju pomieszczeń – mieszkalnych, biurowych, szkolnych czy użyteczności publicznej. Tymczasem według danych Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska poziom zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego może przewyższać 2–5-krotnie, a w szczególnych przypadkach nawet 100-krotnie stężenie zanieczyszczeń w zewnętrznym powietrzu atmosferycznym [1].

W przypadku niektórych typów pomieszczeń zapewnienie odpowiedniej jakości powietrza również pod względem mikrobiologicznym wydaje się szczególnie istotne. Należą do nich bez wątpienia obiekty takie jak stołówki, bary i restauracje.

W Stanach Zjednoczonych już w 1993 r. 46% wydatków ponoszonych przez ludność na zakup żywności stanowiły koszty wyżywienia poza domem [2]. Wobec wzrostu tempa życia zjawisko to ulega nasileniu, czego konsekwencją staje się stosunkowo duża ilość czasu spędzanego w pomieszczeniach barowych, restauracyjnych czy pubach.

Przeczytaj także: Częstotliwość kontroli czystości instalacji klimatyzacyjnych oraz metody pomiarowe >>

Jednym z czynników wpływających na skład i liczebność mikroflory w pomieszczeniach użyteczności publicznej jest znaczne zróżnicowanie ich użytkowników pod względem liczby, wieku, zawodu, stanu zdrowia czy nawyków higienicznych. Stwierdzono na przykład, że pomimo iż całkowita liczebność bakterii wyizolowanych z próbek powietrza pobranych w restauracjach w Hongkongu nie przekraczała 500 jtk/m3, wiele z nich należało do oportunistycznych patogenów [1].

Spośród 24 restauracji typu fast food w Tajpej w 60% zanotowano podwyższone stężenie bakterii w powietrzu [3]. Natomiast w Turcji liczebność bakterii w pomieszczeniach restauracyjnych kształtowała się na poziomie 362–928 jtk/m3, przy czym dominowały bakterie z rodzaju Bacillus i Micrococcus [4].

Nawet w restauracjach wyposażonych w instalację wentylacyjno-klimatyzacyjną poziom zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza wyrażony w ogólnej liczbie bakterii przekraczał wartości stwierdzone w przypadku pomieszczeń mieszkalnych oraz biurowych [5].

Dodatkowym źródłem zanieczyszczenia powietrza może być fakt niewłaściwej eksploatacji i konserwacji instalacji klimatyzacyjnych. Drobnoustroje dostające się do powietrza z osadów zalegających wewnątrz instalacji oraz ze zużytych filtrów mogą w znaczący sposób negatywnie wpływać na jakość powietrza w pomieszczeniach [6]. Dlatego jednym z kluczowych elementów odpowiedniej eksploatacji urządzeń klimatyzacyjnych jest terminowa wymiana wkładów filtracyjnych.

Metodyka badań

Badania przeprowadzono w jednej z warszawskich restauracji wyposażonych w instalację wentylacyjno-klimatyzacyjną. Wykonano dwie serie oznaczeń mikrobiologicznych: przed okresową konserwacją instalacji (filtry po kilkumiesięcznym okresie eksploatacji) oraz tydzień po wymianie filtrów. Próbki pobrano w okresie jesiennym, przy wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniach na poziomie 50–60%.

Zakres wykonanych oznaczeń obejmował analizę próbek powietrza zewnętrznego z okolic czerpni, powietrza wewnątrz instalacji klimatyzacyjnej – przed i za sekcją filtracji – oraz powietrza nawiewanego do pomieszczeń restauracyjnych – sali jadalnej i kuchni. Badania wykonywano równolegle w dwóch powtórzeniach przy prędkości poboru powietrza 100 l/min. Do poboru próbek wykorzystano próbnik MAS-100 firmy Merck.

Przeczytaj także: Ocena jakości powietrza wewnętrznego w budynku pasywnym >>

Przeprowadzono także badania mikrobiologiczne zużytych filtrów bezpośrednio po ich wymianie oraz próbek osadów z wnętrza instalacji – kanału wylotowego z centrali oraz kanału wentylacyjnego doprowadzającego powietrze do pomieszczeń użytkowych.

Zakres analiz mikrobiologicznych obejmował określenie: ogólnej liczby bakterii (po 48 godz. inkubacji na agarze odżywczym, w temperaturze 26°C), liczby gronkowców mannitolododatnich (po 48 godz. inkubacji na podłożu wg Chapmana, w temperaturze 37°C) oraz liczby grzybów (po 7 dniach hodowli na podłożu z różem bengalskim i chloramfenikolem, w temperaturze 26°C).

Wyniki dla próbek powietrza podawano jako liczbę jednostek tworzących kolonie (jtk) w przeliczeniu na metr sześcienny, natomiast w przypadku filtrów i osadów jako liczbę jtk/cm2.

Omówienie wyników i wnioski

W trakcie badań stwierdzono, że w zużytych filtrach włókninowych występowały stosunkowo duże ilości zarówno bakterii, jak i grzybów mikroskopowych (głównie pleśni), przy czym największą ich zawartość zaobserwowano w przypadku filtrów wstępnych (rys. 1). Stosunkowo najmniej zanieczyszczone okazały się filtry z fan coili sufitowych.

Czytaj dalej: Wnioski i wyniki badania jakości powietrza w restauracjach >>

   12.02.2013

Komentarze

(0)

Wybrane dla Ciebie

 


Zdradzamy sposób na projektowanie instalacji najwyższej jakości »

projektowanie

 



Z jakiego powodu tworzywa sztuczne zdominowały rynek wod-kan » Jak bez problemowo przeprowadzić iniekcję mikropali, kotew i gwoździ gruntowych »
bezpieczeństwo instalatora pomoc w projektowaniu
czytam więcej » poznaj go dziś »

 


Czy można dobrze odseparować wodę kanalizacyjną od gruntowej »

innowacyjne projektowanie

 



Poznaj bezpieczne systemy do dezynfekcji wody pitnej i basenowej » Jak zabezpieczyć wentylatory dachowe »
czysta woda wentylator dachowy
wiem więcej » spróbuj już dziś »

 


Przedłuż certyfikat HVAC bez wychodzenia z firmy »

szkolenia hvac

 



Czy łatwo zainstalować podwieszaną toaletę » Z jakego powodu ta pompa wyprzedza przyszłość »
podwieszana toaleta pompy ciepła
wiem więcej » wiem więcej »

 


Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Co Szperacz wyszperał ;-)

źle wykonana instalacja

Sztywniactwo i niechlujstwo - zobacz i skomentuj »

Dla tych, którzy szukają bardziej elektryzujących wrażeń Szperacz ma dziś coś specjalnego - rozdzielnia w toalecie.

zaślepka


TV Rynek Instalacyjny


 tv rynek instalacyjny
10/2019

Aktualny numer:

Rynek Instalacyjny 10/2019
W miesięczniku m.in.:
  • - Ogrzewanie obiektów przemysłowych
  • - Wentylacja domów jednorodzinnych
Zobacz szczegóły
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright © 2011 - 2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
realizacja i CMS: omnia.pl