Ocena mikrobiologicznej jakości powietrza wewnętrznego w restauracji
Microbiological air quality assessment in a restaurant
Czy powietrze w restauracjach, w których bywamy, spełnia wymagania jakościowe?
www.sxc.hu
W artykule opisano wyniki badań, w trakcie których porównano mikrobiologiczną jakość powietrza wewnętrznego w pomieszczeniach restauracyjnych przed wymianą filtrów w instalacji klimatyzacyjnej oraz po niej.
Zobacz także
Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. Agregaty z naturalnym czynnikiem chłodniczym w sklepach spożywczych
Dla każdego klienta sklepu spożywczego najważniejsze są świeżość produktów, ich wygląd i smak. Takie kwestie jak wyposażenie sklepu, wystrój czy profesjonalizm obsługi są dla niego ważne, ale nie priorytetowe....
Dla każdego klienta sklepu spożywczego najważniejsze są świeżość produktów, ich wygląd i smak. Takie kwestie jak wyposażenie sklepu, wystrój czy profesjonalizm obsługi są dla niego ważne, ale nie priorytetowe. Dlatego kwestia odpowiedniego chłodzenia jest w sklepach kluczowa, ponieważ niektóre produkty tracą przydatność do spożycia, jeśli nie są przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze. Do jej zapewnienia przeznaczone są między innymi agregaty wykorzystujące naturalny czynnik chłodniczy.
Panasonic Marketing Europe GmbH Sp. z o.o. Projektowanie instalacji HVAC i wod-kan w gastronomii
Ważnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę podczas projektowania instalacji sanitarnych w obiektach gastronomicznych, jest konieczność zapewnienia nie tylko komfortu cieplnego, ale też bezpieczeństwa...
Ważnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę podczas projektowania instalacji sanitarnych w obiektach gastronomicznych, jest konieczność zapewnienia nie tylko komfortu cieplnego, ale też bezpieczeństwa pracowników i gości restauracji. Zastosowane rozwiązania wentylacyjne i grzewczo-klimatyzacyjne muszą być energooszczędne, ponieważ gastronomia potrzebuje dużych ilości energii przygotowania posiłków i wentylacji.
ARTEKON Sklejka 18 mm
Sklejka to materiał drewnopochodny, którego arkusze powstają poprzez sklejenie kilku cienkich warstw drewna nazywanych fornirami. Arkusz najczęściej składa się z 3 lub więcej warstw forniru. Warstwy są...
Sklejka to materiał drewnopochodny, którego arkusze powstają poprzez sklejenie kilku cienkich warstw drewna nazywanych fornirami. Arkusz najczęściej składa się z 3 lub więcej warstw forniru. Warstwy są klejone między sobą żywicami syntetycznymi. Włókna sąsiednich warstw są ułożone prostopadle do siebie.
Jak wykazano, większość ludzi spędza dziennie około 90% czasu wewnątrz różnego rodzaju pomieszczeń – mieszkalnych, biurowych, szkolnych czy użyteczności publicznej. Tymczasem według danych Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska poziom zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego może przewyższać 2–5-krotnie, a w szczególnych przypadkach nawet 100-krotnie stężenie zanieczyszczeń w zewnętrznym powietrzu atmosferycznym [1].
W przypadku niektórych typów pomieszczeń zapewnienie odpowiedniej jakości powietrza również pod względem mikrobiologicznym wydaje się szczególnie istotne. Należą do nich bez wątpienia obiekty takie jak stołówki, bary i restauracje.
W Stanach Zjednoczonych już w 1993 r. 46% wydatków ponoszonych przez ludność na zakup żywności stanowiły koszty wyżywienia poza domem [2]. Wobec wzrostu tempa życia zjawisko to ulega nasileniu, czego konsekwencją staje się stosunkowo duża ilość czasu spędzanego w pomieszczeniach barowych, restauracyjnych czy pubach.
Jednym z czynników wpływających na skład i liczebność mikroflory w pomieszczeniach użyteczności publicznej jest znaczne zróżnicowanie ich użytkowników pod względem liczby, wieku, zawodu, stanu zdrowia czy nawyków higienicznych. Stwierdzono na przykład, że pomimo iż całkowita liczebność bakterii wyizolowanych z próbek powietrza pobranych w restauracjach w Hongkongu nie przekraczała 500 jtk/m3, wiele z nich należało do oportunistycznych patogenów [1].
Spośród 24 restauracji typu fast food w Tajpej w 60% zanotowano podwyższone stężenie bakterii w powietrzu [3]. Natomiast w Turcji liczebność bakterii w pomieszczeniach restauracyjnych kształtowała się na poziomie 362–928 jtk/m3, przy czym dominowały bakterie z rodzaju Bacillus i Micrococcus [4].
Nawet w restauracjach wyposażonych w instalację wentylacyjno-klimatyzacyjną poziom zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza wyrażony w ogólnej liczbie bakterii przekraczał wartości stwierdzone w przypadku pomieszczeń mieszkalnych oraz biurowych [5].
Dodatkowym źródłem zanieczyszczenia powietrza może być fakt niewłaściwej eksploatacji i konserwacji instalacji klimatyzacyjnych. Drobnoustroje dostające się do powietrza z osadów zalegających wewnątrz instalacji oraz ze zużytych filtrów mogą w znaczący sposób negatywnie wpływać na jakość powietrza w pomieszczeniach [6]. Dlatego jednym z kluczowych elementów odpowiedniej eksploatacji urządzeń klimatyzacyjnych jest terminowa wymiana wkładów filtracyjnych.
Metodyka badań
Badania przeprowadzono w jednej z warszawskich restauracji wyposażonych w instalację wentylacyjno-klimatyzacyjną. Wykonano dwie serie oznaczeń mikrobiologicznych: przed okresową konserwacją instalacji (filtry po kilkumiesięcznym okresie eksploatacji) oraz tydzień po wymianie filtrów. Próbki pobrano w okresie jesiennym, przy wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniach na poziomie 50–60%.
Zakres wykonanych oznaczeń obejmował analizę próbek powietrza zewnętrznego z okolic czerpni, powietrza wewnątrz instalacji klimatyzacyjnej – przed i za sekcją filtracji – oraz powietrza nawiewanego do pomieszczeń restauracyjnych – sali jadalnej i kuchni. Badania wykonywano równolegle w dwóch powtórzeniach przy prędkości poboru powietrza 100 l/min. Do poboru próbek wykorzystano próbnik MAS-100 firmy Merck.
Przeprowadzono także badania mikrobiologiczne zużytych filtrów bezpośrednio po ich wymianie oraz próbek osadów z wnętrza instalacji – kanału wylotowego z centrali oraz kanału wentylacyjnego doprowadzającego powietrze do pomieszczeń użytkowych.
Zakres analiz mikrobiologicznych obejmował określenie: ogólnej liczby bakterii (po 48 godz. inkubacji na agarze odżywczym, w temperaturze 26°C), liczby gronkowców mannitolododatnich (po 48 godz. inkubacji na podłożu wg Chapmana, w temperaturze 37°C) oraz liczby grzybów (po 7 dniach hodowli na podłożu z różem bengalskim i chloramfenikolem, w temperaturze 26°C).
Wyniki dla próbek powietrza podawano jako liczbę jednostek tworzących kolonie (jtk) w przeliczeniu na metr sześcienny, natomiast w przypadku filtrów i osadów jako liczbę jtk/cm2.
Omówienie wyników i wnioski
W trakcie badań stwierdzono, że w zużytych filtrach włókninowych występowały stosunkowo duże ilości zarówno bakterii, jak i grzybów mikroskopowych (głównie pleśni), przy czym największą ich zawartość zaobserwowano w przypadku filtrów wstępnych (rys. 1). Stosunkowo najmniej zanieczyszczone okazały się filtry z fan coili sufitowych.
Obecność mikroorganizmów stwierdzono również w osadach zalegających wewnątrz instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnej, przy czym w kanale wyprowadzającym powietrze z centrali liczebność bakterii i grzybów przypadająca na centymetr powierzchni była kilkukrotnie wyższa w porównaniu z położonym dalej od centrali kanałem wentylacyjnym (rys. 2 i rys. 3).
Wyniki badań przeprowadzonych przed wymianą filtrów oraz po niej wykazały znacząco niższą zawartość bakterii w osadach kanału wylotowego z centrali bezpośrednio po wymianie filtrów w porównaniu z próbkami pobranymi przed okresową konserwacją instalacji. Efektu tego nie zaobserwowano w przypadku oddalonego od centrali kanału wentylacyjnego (rys. 2).
Liczebność grzybów w obydwu badanych osadach była znacznie niższa niż bakterii. Badania przeprowadzone po okresowej konserwacji instalacji wykazały wyższą zawartość grzybów w porównaniu z próbkami pobranymi przed wymianą filtrów (rys. 3).
Rys. 2. Liczebność bakterii w osadach pobranych wewnątrz instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnej
Źródło: Autorzy
Rys. 3. Liczebność grzybów mikroskopowych w osadach pobranych wewnątrz instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnej
Porównanie poziomu zanieczyszczenia mikrobiologicznego próbek powietrza wewnątrz instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnej oraz powietrza nawiewanego z fan coili sufitowych do pomieszczeń restauracyjnych – sali jadalnej i kuchni – wykazało, że wymiana filtrów przyczyniła się do znaczącego spadku zawartości ogólnej liczby bakterii w powietrzu za sekcją filtracji oraz w powietrzu nawiewanym do pomieszczeń.
Największe różnice zanotowano w przypadku pomieszczeń kuchennych, gdzie drobnoustroje namnażające się w filtrach nawiewników zawierających osadzające się na nich substancje organiczne stanowiły istotne źródło wtórnego zanieczyszczenia powietrza (rys. 4).
Efekt ten był jeszcze bardziej widoczny w przypadku gronkowców mannitolododatnich, których liczebność pośrednio dostarcza informacji na temat zanieczyszczenia powietrza mikroflorą potencjalnie chorobotwórczą (rys. 5).
Przeprowadzone badania wykazały znaczną redukcję zawartości grzybów mikroskopowych w powietrzu wewnątrz instalacji oraz powietrzu nawiewanym do pomieszczeń w porównaniu z ich liczebnością w powietrzu atmosferycznym. Również w tym przypadku stwierdzona liczba jednostek tworzących kolonie była niższa podczas badań przeprowadzonych po wymianie filtrów (z wyjątkiem powietrza nawiewanego do pomieszczeń kuchennych) (rys. 6).
Rys. 4. Liczebność bakterii w próbkach powietrza pobranych w wybranych punktach instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnej oraz powietrza nawiewanego do pomieszczeń restauracyjnych
Źródło: Autorzy
Rys. 5. Liczebność gronkowców mannitolododatnich w próbkach powietrza pobranych w wybranych punktach instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnej oraz powietrza nawiewanego do pomieszczeń restauracyjnych
Źródło: Autorzy
Rys. 6. Liczebność grzybów mikroskopowych w próbkach powietrza pobranych w wybranych punktach instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnej oraz powietrza nawiewanego do pomieszczeń restauracyjnych
Źródło: Autorzy
Przeprowadzone badania wykazały, że stopień zużycia filtrów w instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnej w istotny sposób wpływał na poziom zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza zarówno wewnątrz instalacji, jak i w obsługiwanych przez nią pomieszczeniach restauracyjnych. Po wymianie filtrów liczebność bakterii w powietrzu spadła 2–30-krotnie i dopiero wówczas mieściła się w zakresie wartości charakterystycznych dla niskiego stężenia bakterii, tj. 51–100 jtk/m3[7].
W przypadku grzybów mikroskopowych ich liczebność w obu badanych przypadkach kształtowała się poniżej wartości 150 jtk/m3, uznawanej za dopuszczalną w powietrzu wewnątrz instalacji wentylacyjno-klimatyzacyjnych [7].
Literatura
- Chan P.L., Yu P.H.F., Cheng Y.W., Chan C.Y., Wong P.K., Comprehensive characterization of indoor airborne bacterial profile, „Journal of Environmental Science” No. 21/2009
- CSPI Reports, Dine at Your Own Risk. Part II, www.cspinet.org/reports/dineat2.html.
- Taipei County finds poor air quality in fast food restaurants, „The China Post”, 28.11.2009.
- Menteşe S., Arisoy M., Rad A.Y., Güllü G., Bacteria and Fungi Levels in Various Indoor and Outdoor Environments in Ankara, Turkey, „Clean” Vol. 37, No. 6/2009.
- Lee S.-H., Hai G., Li W.-M., Chan L.-Y., Inter-comparison of air pollutant concentrations in different indoor environments in Hong Kong, „Atmospheric Environment” Vol. 36, No. 12/2002.
- Brown S.K., Indoor air quality, Australia: State of the Environment Technical Paper Series (Atmosphere), Department of the Environment, Sport and Territories, Canberra 1997.
- Cellai G., La Progettazione delle condotte dell’aria ai fini della manutenzione. Documenti e riferimenti normativi in relazione all’IAQ, Seconda parte, „Condizionamento dell’aria, Riscaldamento, Refrigerazione” No. 8/1997.