Problemy z utrzymaniem jakości wody basenowej w istniejących systemach jej oczyszczania

Problems with maintaining of swimming pool water quality in existing purification systems
Widok zespołu elektrod pomiarowych dla wody z niecki basenu
Widok zespołu elektrod pomiarowych dla wody z niecki basenu
Fot. archiwum autora (F. Piechurski)

W przypadku problemów z jakością wody basenowej jednym z pierwszych rutynowych działań jest jej intensywne chlorowanie. Może to jednak doprowadzić do przekroczenia dopuszczalnego poziomu związków wpływających na zapach wody basenowej oraz powodujących podrażnienie oczu osób kąpiących się, dróg oddechowych i błony śluzowej nosa. Jednym ze skutecznych sposobów przywracania jakości wody basenowej może być jej okresowe ozonowanie.

W artykule:

• Problemy z chlorem w wodzie basenowej i jej jakością, badania tej wody w instalacji
• Działania naprawcze podejmowane przez zarządcę obiektu i ich ocena
• Rozbudowa systemu instalacji technologicznych do eliminowania zagrożeń bakteriologicznych

Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi i przepisami, a przede wszystkim rozporządzeniem w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać woda na pływalniach [10], instalacje wody basenowej muszą umożliwiać pobranie prób wody z niecek basenów oraz instalacji cyrkulacji. Oprócz badań bakteriologicznych rozporządzenie wprowadziło obowiązek kontroli zawartości chloru związanego na poziomie poniżej 0,3 mg Cl2/dm3.

Fot. 1. Widok zespołu elektrod pomiarowych dla wody z niecki basenu; fot. archiwum autora (F. Piechurski)
Fot. 1. Widok zespołu elektrod pomiarowych dla wody z niecki basenu; fot. archiwum autora (F. Piechurski)
Fot. 2. Widok dziennika nadzoru z wpisami dot. badań wody z basenów i z cyrkulacji; fot. archiwum autora (F. Piechurski)
Fot. 2. Widok dziennika nadzoru z wpisami dot. badań wody z basenów i z cyrkulacji; fot. archiwum autora (F. Piechurski)

W badanym obiekcie instalacja została dostosowana do poboru prób wody z instalacji cyrkulacji w poszczególnych systemach uzdatniania wody. W obiekcie prowadzone są badania jakości wody za pomocą elektronicznych urządzeń pomiarowo-regulacyjnych w systemie ciągłym (fot. 1) i za pomocą fotometru, notowane w dzienniku nadzoru pracy urządzeń i jakości wody czterokrotnie w ciągu doby, a badania chloru związanego – raz dziennie (fot. 2).

Systemy do ciągłego pomiaru są wyposażone w elektrody do mierzenia chloru wolnego, pH, potencjału redox oraz temperatury wody. Brakuje układu celek z elektrodą i zespołu do pomiaru chloru związanego – nie jest to wymagane, ale umożliwia obsłudze basenu szybką reakcję na zwiększenie się tego parametru. Dane z eksploatacji tego obiektu wskazują, że istniejące systemy oczyszczania wody nie są w stanie utrzymać poziomu chloru związanego w wodzie na wymaganym poziomie poniżej 0,2 mg Cl2/dm3 dla brodzika i 0,3 mg Cl2/dm3 dla pozostałych instalacji, a w instalacji cyrkulacji 0,2 mg Cl2/dm3.

Problemy z chlorem w wodzie basenowej

Celem chlorowania wody jest niszczenie patogenów i zapobieganie wtórnemu skażeniu wody basenowej. Woda poddana procesowi chlorowania może wchodzić w reakcje z jej składnikami, tworząc:

  • chlorek wytworzony w trakcie reakcji z nieorganicznymi reduktorami, takimi jak NO2_,s2–,Fe2+,
  • uboczne produkty chlorowania: chloroform, kwasy chloroorganiczne i wiele innych.

Chlor pozostały może występować w wodzie jako chlor wolny oraz chlor związany. Bardzo ważne jest określenie zawartości zarówno chloru wolnego, jak i związanego, ponieważ znacząco wpływają one na proces dezynfekcji i jego efekty.

Na chlor wolny składają się: chlor cząsteczkowy, kwas podchlorawy oraz jony chlorkowe. Natomiast chlor związany występuje pod postacią chloramin nieorganicznych i organicznych [2]. Zbyt duża zawartość chloru w wodzie może wywoływać podrażnienie skóry osób kąpiących się oraz osłabienie struktury włosów [3].

Chlor wprowadzony do wody ulega hydrolizie, co skutkuje powstaniem słabego kwasu podchlorawego i kwasu solnego.

Podczas dezynfekcji część chloru zostaje zużyta do niszczenia bakterii, część do utleniania związków organicznych, część pozostaje niezwiązana, a reszta tworzy chloraminy, łącząc się z azotem amonowym [4]. Reakcje chloru z azotem amonowym są następujące [1, 2]:

  • powstawanie monochloraminy:

  • powstawanie dichloroaminy:

  • powstawanie trichloraminy:

Chloraminy nieorganiczne jako środek dezynfekujący mają słabsze działanie niż chlor. Są dodatkowo rozpuszczalne w wodzie.

Czytaj też: Bilans jakości wody dla wybranego obiektu basenowego >>>

Do chloramin nieorganicznych zaliczamy: monochloraminy (NH2Cl), dichloraminy (NHCl2) i trichloraminy (NCl3). Powstawanie tych związków zależy w dużym stopniu od wartości pH, zasadowości, stosunku chloru do azotu, temperatury i czasu kontaktu chloru z azotem. Najwięcej chloramin powstaje przy pH pomiędzy 7,5 a 9,0. Dichloraminy i trichloraminy powstają przy wartości pH 4,0–6,0. Dodatkowo produkcja chloramin maleje wraz z temperaturą oraz czasem kontaktu wody ze środkiem dezynfekującym [2, 3].

Chloraminy organiczne powstają, gdy w wodzie basenowej występują organiczne związki azotu. Do chloramin organicznych należą m.in. chloramina B oraz chloramina T. Organiczne chloraminy są ważne dla odpowiedniej dezynfekcji patogenów podczas uzdatniania wody i zapobiegają ponownemu powstawaniu drobnoustrojów [5]. Uważa się, że chloraminy odgrywają główną rolę w wywoływaniu alergii, podrażnień oczu, dróg oddechowych, błony śluzowej nosa. To głównie stosunek monochloraminy do dichloraminy i stężenie trichloraminy wpływają na zapach i smak wody basenowej [3, 6].

Chcesz być na bieżąco? Czytaj nasz newsletter!

[woda,baseny, woda basenowa,uzdatnianie wody basenowej,jakość wody basenowej,systemy oczyszczania wody basenowej,ozonowanie wody basenowej]

   05.11.2018

Komentarze

(0)

Wybrane dla Ciebie



Zaprojektuj niezawodne instalacje w budynku »

Czy wiesz, jakich błędów unikać przy instalacji? »

zawory antyskażeniowe
jestem na bieżąco » korzystam z udogodnień »

 


 Jak zapewnić skuteczny monitoring parametrów środowiskowych w pomieszczeniach medycznych »

izolacje w instalacji


 


Czy bezdotykowy design stanie się standardem? »

Jak zminimalizować stratę energii w układach wentylacyjnych »
armatura bezdotykowa
jestem na bieżąco » korzystam z udogodnień »

 


Zbliża się zima 100-lecia? Z jakim urządzeniem zaoszczędzisz najwięcej »

oszczednosc energii



O czym dowiesz się na międzynarodowym spotkaniu instalatorów »

Czy wiesz, na której platformie znajdziesz niezbędne narzędzia dla instalatora i dostaniesz 500zł »
 
jestem na bieżąco » korzystam z udogodnień »

 


Co zrobić kiedy nie możesz pozbyć się wody z wycieku »

wyciek z rury


 


Jaki wybrać płyn do instalcji w przemyśle spożywczym »

Od czego zacząć, gdy chcesz zabezpieczyć hale przemysłowe przed pożarem »
panele fotowoltaiczne ochrona przed pożarem
jestem na bieżąco » korzystam z udogodnień »

 


Jak zabezpieczyć dylatację przed pożarem »

dyletacja

 



Do 77% oszczędności na zużyciu energii »

Z poradnika hydraulika - gdzie kupisz sprawdzony sprzęt »

cichy oszczedny klimatyzator hydraulik
jestem na bieżąco » korzystam z wiedzy »

 


 


Które pompy ściekowe mogą być stosowane na dużej głębokości » Upały dają się we znaki! Co lepsze? Centrala wentylacyjna czy rooftop? »
kanalizacja wentylatory
wiem więcej » poznaj dziś »

 



Poznaj metody na oszczędność wody »

W czym tkwi sedno w projektowaniu instalacji grzewczej »
produkcja studni wodomierzowych
jestem na bieżąco » korzystam z udogodnień »

 


Ekspert Budowlany - zlecenia

Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Co Szperacz wyszperał ;-)

źle wykonana instalacja

Sztywniactwo i niechlujstwo - zobacz i skomentuj »

Dla tych, którzy szukają bardziej elektryzujących wrażeń Szperacz ma dziś coś specjalnego - rozdzielnia w toalecie.

zaślepka


TV Rynek Instalacyjny


 tv rynek instalacyjny
9/2021

Aktualny numer:

Rynek Instalacyjny 9/2021
W miesięczniku m.in.:
  • - Instalacje PV z magazynami energii
  • - Wentylacja obiektów gastronomicznych
Zobacz szczegóły

Bezpłatny newsletter

Mamy dla Ciebie prezent 


Wystarczy,

że zapiszesz się na newsletter,
a otrzymasz link do

e-book

" Kotły na biomasę i biopaliwa "

Zapisuję się »

Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright © 2011 - 2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
realizacja i CMS: omnia.pl