Załóż konto na portalu i bezpłatnie pobierz wydanie Rynku Instalacyjnego 7-8/2018

Proces spalania mączki zwierzęcej

Mączka zwierzęca jest paliwem, pozwalającym pozyskiwać energię cieplną
Mączka zwierzęca jest paliwem, pozwalającym pozyskiwać energię cieplną
FishFood

Problem technicznej utylizacji mączki mięsno-kostnej wymaga szybkiego wdrożenia technicznego po stwierdzeniu BSE u zwierząt kopytnych oraz odkryciu, że główną przyczyną tej choroby jest karmienie zwierząt produktami pochodzącymi z tego samego gatunku, czyli właśnie mączką zwierzęcą. Jedynym skutecznym sposobem wyeliminowania bakterii BSE jest poddanie mączki wysokotemperaturowemu procesowi spalania w kotłach energetycznych lub specjalnie do tego celu skonstruowanych instalacjach zapewniających wysokotemperaturowy proces termicznej utylizacji.

Stwierdzenie możliwości przenoszenia BSE na ludzi doprowadziło do obostrzeń uniemożliwiających stosowanie mączki w dotychczasowy sposób. Wykluczone zostały wszelkie inne sposoby niszczenia mączki poza utylizacją w procesach wysokotemperaturowego spalania przy odpowiedniej koncentracji tlenu (02 > 6%) w odpowiedniej temperaturze (t > 850°C) i odpowiednim czasie w egzotermicznej reakcji chemicznej (τ > 2s). Dopiero w takich warunkach procesu spalania źródło infekcji, którym są priony BSE, może być całkowicie usunięte.

Do wysokotemperaturowej utylizacji można wykorzystać obecnie działające urządzenia energetyczne, które spalałyby mączkę i tłuszcz zwierzęcy. Chodzi tu o kotły energetyczne, rusztowe, fluidalne, pyłowe, spalarnie, piece cementowe, generatory gazownicze lub samoistne, specjalnie do tego celu skonstruowane instalacje energetyczne. Zastosowanie mączki jako paliwa w kotłach energetycznych jest ograniczone z powodu problemów ze składowaniem i konieczności mechanicznego przygotowania mączki dla uzyskania odpowiedniej struktury i formy fizycznej w celu spalania w danym rodzaju paleniska.

Współspalając mączkę z paliwami konwencjonalnymi, biomasą lub APE (alternatywne paliwa energetyczne), można uzyskać zadowalające rezultaty pod względem termicznej sprawności spalania, emisji substancji szkodliwych do atmosfery i gleby oraz zanieczyszczeń i korozji powierzchni ogrzewalnych. Mączka mięsna, aby być podawana transportem pneumatycznym, musi zostać prawie całkowicie pozbawiona tłuszczu - w przeciwnym razie rurociągi transportujące zaklejają się, tracąc zdolności transportowe.

Rurociągi muszą być dość często parowane i płukane gorącą wodą w celu usunięcia powstałych narostów. Podawanie nieodtłuszczonej mączki do urządzeń rozdrabniających, takich jak młyny węglowe, zgniatacze i kruszarki, równieżskutkuje oklejaniem elementów rozdrabniających, tworzeniem się narostów w różnych zakamarkach i powstawaniem zarzewia zapłonu, co prowadzi do pożarów i wybuchów w młynach i w ruroprzewodach  transportujących mieszankę pyłu węglowego z pyłem mączki.

Podawanie mączki do układów przemiałowych jest także niebezpieczne z powodu niskiej temperatury termicznego rozkładu mączki – temperatura początku rozkładu zaczyna się od około 230°C, powstają wtedy gazy pirolityczne zawierające dość znaczne ilości wewnętrznego tlenu organicznego, co prowadzi do samozapłonu i wybuchu gazu pirolitycznego. Powyższe zjawiska w istotny sposób zawężają możliwości wykorzystania mączki jako paliwa w pyłowych kotłach energetycznych.

Metody termicznej utylizacji mączki

Analiza różnych sposobów utylizacji mączki wykazała, że optymalną metodą jest wysokotemperaturowe spalanie mączki w układach energetycznych pozwalających wykorzystać wydzieloną w trakcie utylizacji energię cieplną do produkcji pary lub gorącej wody.

W Polsce i na świecie przeprowadzano dotychczas próby termicznej utylizacji mączki na drodze współspalania ze stałymi paliwami konwencjonalnymi, biomasą lub alternatywnymi paliwami energetycznymi (APE) w kotłach rusztowych, fluidalnych lub piecach cementowych. Mączki nie można spalać w kotłach pyłowych z uwagi na jej strukturę fizyczną.

Skład ziarnowy mączki pochodzącej z destruktorów charakteryzuje się bowiem dużą pozostałością na sicie o oczku 1000 µm, szczególnie dotyczy to ziaren kości. Mączka nie może być podana do młynów, gdyż nastąpiłoby ich zaklejanie spowodowane obecnością tłuszczu, którego nie można całkowicie odprowadzić z mączki. Próby współspalania mączki w kotłach rusztowych odbywały się przy wykorzystywaniu rusztów łuskowych, schodkowych i wirujących. W trakcie współspalania na rusztach z reguły występowały trudności eksploatacyjne z nadmiernym obciążeniem cieplnym początkowych stref rusztu.

Bardziej obiecujące może być współspalanie mączki w kotłach cyklonowych z ciekłym odprowadzeniem żużla, w których struktura ziarnowa mączki nie ma dużego znaczenia. Można pominąć etap przemiału, a właściwości kinetyczne i własności fizyczne popiołu – temperatury mięknięcia i topliwości – sprzyjałyby odprowadzeniu żużla w stanie ciekłym.

Przeprowadzone dotychczas próby współspalania mączki z węglem lub biomasą w kotłach fluidalnych i w kotłach z ciekłym odprowadzeniem żużla nie wykazały żadnego niepożądanego wpływu na emisję spalin. Nie ma żadnych danych o pogorszeniu się wyników emisji substancji do atmosfery z urządzeń energetycznych, w których jest współspalana lub spalana samoistnie mączka mięsno-kostna. Nowe uregulowania prawne w zakresie spalania maczki nie przewidują żadnych obwarowań w zakresie minimalnych zawartości tlenu w strefie reakcji.

Dostarczanie i składowanie mączki (z punktu widzenia emisji pyłów do środowiska) jest bezpieczne, ponieważ wykluczone jest pylenie, z uwagi na fakt, że mączka i zawarty w niej tłuszcz nie jest substancją pylistą, a raczej zwartą, lepką, tworzącą strukturę grudkowatą, niekiedy o znacznych rozmiarach. Przy małej zawartości tłuszczu mączka ma strukturę drobnych ziaren, które mogą spowodować emisję pyłów. Należy wówczas stosować szczelne instalacje transportujące z odsysaniem powietrza, które powinno być przeznaczone do spalania.

   17.04.2009

Komentarze

(0)

Wybrane dla Ciebie

 



Jak osiągnąć 99% skuteczność bakteriobójczej w wentylacji » Któremu producentowi systemów grzewczych i wodociagowych zaufać »
bezpieczeństwo instalatora rury wielowarstwowe
czytam więcej » poznaj go dziś »

 


Zdradzamy sposób na projektowanie instalacji najwyższej jakości »

projektowanie

 



Z jakiego powodu tworzywa sztuczne zdominowały rynek wod-kan » Jak bez problemowo przeprowadzić iniekcję mikropali, kotew i gwoździ gruntowych »
bezpieczeństwo instalatora pomoc w projektowaniu
czytam więcej » poznaj go dziś »

 


Czy można dobrze odseparować wodę kanalizacyjną od gruntowej »

innowacyjne projektowanie

 



Poznaj bezpieczne systemy do dezynfekcji wody pitnej i basenowej » Jak zabezpieczyć wentylatory dachowe »
czysta woda wentylator dachowy
wiem więcej » spróbuj już dziś »

 


Jaka pompa ciepła zwalcza bakterię Legionella »

pompy ciepła

 



Czy łatwo zainstalować podwieszaną toaletę » Z jakego powodu ta pompa wyprzedza przyszłość »
podwieszana toaleta pompy ciepła
wiem więcej » wiem więcej »

 


Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu... dowiedz się więcej »

Co Szperacz wyszperał ;-)

źle wykonana instalacja

Sztywniactwo i niechlujstwo - zobacz i skomentuj »

Dla tych, którzy szukają bardziej elektryzujących wrażeń Szperacz ma dziś coś specjalnego - rozdzielnia w toalecie.

zaślepka


TV Rynek Instalacyjny


 tv rynek instalacyjny
11/2019

Aktualny numer:

Rynek Instalacyjny 11/2019
W miesięczniku m.in.:
  • - Dobór wymienników płytowych
  • - Rekuperatory ścienne a prawo
Zobacz szczegóły
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright © 2011 - 2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
realizacja i CMS: omnia.pl