Gospodarowanie wodą w hotelach – wybrane zagadnienia
Dach zielony z funkcją retencyjną (pojemność 80 m3) na dachach hotelu Manna Resort. Źródło: ClimaGrün
Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania hoteli, gdyż zużywają one w zależności od standardu i oferowanych usług od 350 do 1500 l na osobę na dobę. Dużych ilości wody wymagają baseny, strefy spa i wellness, a także zaplecza gastronomiczne, pralnie czy tereny zielone. Gospodarowanie wodą uzdatnioną, pozyskaną z opadów lub odzyskaną z różnych procesów zachodzących w hotelu, wymaga przemyślanego zastosowania wielu rozwiązań, które zapewnią jej właściwą jakość, bezpieczeństwo użytkowania, a także wymierne korzyści ekonomiczne i środowiskowe.
Zobacz także
PHU DAMBAT Program „Moja Woda”
Program dofinansowań do instalacji zagospodarowania wód opadowych „Moja Woda” cieszył się bardzo dużą popularnością, niestety w 2022 roku nie jest przewidziany nabór do programu. Jednak zbieranie i wykorzystywanie...
Program dofinansowań do instalacji zagospodarowania wód opadowych „Moja Woda” cieszył się bardzo dużą popularnością, niestety w 2022 roku nie jest przewidziany nabór do programu. Jednak zbieranie i wykorzystywanie wody deszczowej nadal się opłaca – także bez dotacji.
PHU DAMBAT Pompy do wody deszczowej
Systemy służące do zagospodarowania wody deszczowej są coraz bardziej popularne. Pozwalają wykorzystać zgromadzoną w zbiornikach wodę opadową do nawadniania ogrodu, prania czy spłukiwania toalety. Dzięki...
Systemy służące do zagospodarowania wody deszczowej są coraz bardziej popularne. Pozwalają wykorzystać zgromadzoną w zbiornikach wodę opadową do nawadniania ogrodu, prania czy spłukiwania toalety. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie znacznych oszczędności w zużyciu wody wodociągowej.
Kessel Ochrona domu przed skutkami obfitych opadów deszczów
Ulewy ponownie dominują w doniesieniach medialnych. Ucierpiało wiele osób, podtapiane są liczne domy. Meteorolodzy są zgodni – silne opady będą występować coraz częściej. Ocieplenie klimatu prowadzi do...
Ulewy ponownie dominują w doniesieniach medialnych. Ucierpiało wiele osób, podtapiane są liczne domy. Meteorolodzy są zgodni – silne opady będą występować coraz częściej. Ocieplenie klimatu prowadzi do tworzenia się coraz większej liczby chmur w atmosferze ziemskiej, co skutkuje obfitymi opadami deszczu, które doprowadzają do lokalnych zalań. Dostępne są jednak urządzenia przeciwzalewowe, które pozwalają skutecznie ochronić budynki mieszkalne.
Bezpieczeństwo wody kierowanej do pokojów hotelowych oraz do stref usługowych ma wiele aspektów. Do najważniejszych zadań realizowanych przez odpowiednio zaprojektowane, dobrane i wykonane rozwiązania techniki sanitarnej należy zaliczyć ochronę przed przepływem zwrotnym oraz zapewnienie czystości mikrobiologicznej (ochrona przed bakteriami i wirusami).
Zapobieganie przepływom zwrotnym
Ze względu na duże pobory wody sieciowej hotele narażone są na nagłe lokalne spadki ciśnienia wody, co może powodować przepływ zwrotny – zjawisko zawracania do instalacji lub sieci wodociągowej płynu niespełniającego wymagań dla wody pitnej. Postępując zgodnie z § 113.7 i § 115 ust. 2 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, należy za każdym zestawem wodomierza głównego od strony instalacji zapewnić zabezpieczenia uniemożliwiające wtórne zanieczyszczenie wody, zgodnie z wymaganiami dla przepływów zwrotnych, określonymi w Polskiej Normie dotyczącej zabezpieczenia przed przepływem zwrotnym [1]. Normą przywołaną w WT jest PN-EN 1717:2003 Ochrona przed wtórnym zanieczyszczeniem wody w instalacjach wodociągowych i ogólne wymagania dotyczące urządzeń zapobiegających zanieczyszczaniu przez przepływ zwrotny [2].
Ze względu na specyfikę hotelu należy uwzględnić w nim następujące zabezpieczenia [2]:
- w punkcie początkowym wewnętrznej instalacji wodociągowej – za zestawem wodomierza głównego od strony instalacji – zabezpieczenie EA (zawór zwrotny antyskażeniowy z możliwością nadzoru), zalecane przez normę [2] dla zastosowań bytowo-gospodarczych, a przy wyższych wymaganiach w zakresie bezpieczeństwa – zabezpieczenie BA (izolator przepływów zwrotnych z obniżoną strefą ciśnienia i możliwością nadzoru), choć są to urządzenia droższe w zakupie i eksploatacji (podczas normalnej pracy cechują je 10 razy większe opory przepływu);
- na każdym połączeniu instalacji głównej z odgałęzieniem zasilającym wyposażenie specjalne i dodatkowe: basen i strefa spa, instalacja hydrantowa, instalacja zraszania ogrodowego, instalacja tryskaczowa/zraszaczowa, zespół kotłowy itd. – zwykle są to zabezpieczenia CA lub BA;
- na przyłączu węża do spłukiwania posadzki – zabezpieczenie HA;
- w każdym punkcie czerpalnym (przybory sanitarne oraz urządzenia AGD, większość obecnie produkowanych urządzeń wyposażona jest w zintegrowane indywidualne systemy zabezpieczające); bateria umywalkowa, zlewozmywakowa, wannowa czy prysznicowa – zabezpieczenie EA, a bateria wannowa z wylotem poniżej krawędzi przyboru – zabezpieczenie CA;
- w instalacjach dualnych na połączeniu instalacji wody wodociągowej i wody deszczowej – zabezpieczenie AA.
Zgodnie z art. 62 ustawy Prawo budowlane [3] stan techniczny urządzeń zabezpieczających powinien być przynajmniej raz w roku poddawany kontroli przeprowadzanej przez osobę mającą uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej, a zgodnie z zaleceniami producentów i WHO – dodatkowo przeszkoloną w zakresie wykonywania takich specjalistycznych kontroli, co ma znaczenie szczególnie przy stosowaniu zespołów BA [4].
W dalszej części artykułu: • Zapobieganie przepływom zwrotnym • Ochrona przed bakteriami Legionella • Czy można zmniejszyć zużycie wody w hotelu? • Wykorzystanie odpływów z przyborów • Woda deszczowa • Niższe zużycie wody |
Literatura
1. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (t.j. DzU 2022, poz. 1225)
2. PN-EN 1717:2003 Ochrona przed wtórnym zanieczyszczeniem wody w instalacjach wodociągowych i ogólne wymagania dotyczące urządzeń zapobiegających zanieczyszczaniu przez przepływ zwrotny
3. Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (t.j. DzU 2020, poz. 1333)
4. WHO: Bezpieczeństwo wodne w budynkach, tłumaczenie i wydanie polskie: Główny Inspektorat Sanitarny, Warszawa 2011
5. Ryńska Joanna, Wytyczne projektowania, budowy i eksploatacji instalacji w celu zapobiegania ryzyku rozwoju Legionelli, „Rynek Instalacyjny” 9/2023, https://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/instalacje-kanalizacyjne/160762,wytyczne-projektowania-budowy-i-eksploatacji-instalacji-w-celu-zapobiegania-ryzyku-rozwoju-legionelli
6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DzU 2017, poz. 2294)
7. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie określania przeciętnych norm zużycia wody (DzU 2002, nr 8, poz. 70)
8. Hall Michael C., Gössling Stefan, Scott Daniel, Tourism and water, Channel View Publications, 2015
9. PN-EN 12056-1:2002 Systemy kanalizacji grawitacyjnej wewnątrz budynków. Część 1: Postanowienia ogólne i wymagania
10. Abu Dhabi Premier Inn slashes water use by 24%, https://www.edie.net/abu-dhabi-premier-inn-slashes-water-use-by-24/ (dostęp: 1.07.2024)
11. Chudzicki Jarosław, Malesińska Agnieszka, Instalacje do powtórnego wykorzystania ścieków szarych w aspekcie certyfikatów energetycznych w budownictwie, „Warunki Techniczne.PL” 4(10)/2015
12. Estévez Sofía, Feijoo Gumersindo, Moreira María Teresa, Environmental synergies in decentralized wastewater treatment at a hotel resort, „Journal of Environmental Management”, Vol. 317, 2022, https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2022.115392 (dostęp: 1.07.2024)
13. Grzelak Aldona, Fiałkiewicz-Kozieł Barbara, Perspektywy i potencjalne zagrożenia ponownego wykorzystania szarej wody, „Inżynieria i Ochrona Środowiska” 2017, t. 20, nr 1
14. Nowy Radisson Blu Hotel & Residences, Zakopane stawia na instalację recyklingu wody szarej w luksusowym hotelu, http://www.greenwatersolutions.pl/aktualnosci/systemy-szarej-wody-w-hotelarstwie
15. Werner Christine et al., Greywater recycling in Hotel ArabellaSheraton Am Büsing Palais in Offenbach, Germany – Data sheets for ecosan projects, Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH, 2006
16. City Water Circles. Podręcznik w zakresie gospodarki wodnej o obiegu zamkniętym i wykorzystania wody w miastach, opr. podsumowujące program City Water Circles Interreg Europe, www.interreg-central.eu/Content.Node/CWC.html (dostęp: 1.07.2024)
17. Hotel Jakarta Amsterdam has received the BREEAM – „Excellent” certificate, with a score of 71.81%, https://hoteljakarta.com/sustainably-built/breeam (dostęp: 1.07.2024)
18. Opis projektu zagospodarowania wód opadowych dla Mera Spa Hotel w Sopocie, https://retencja.pl/wiadomosci/opis-projektu-zagospodarowania-wod-opadowych-dla-mera-spa-hotel-sopocie/ (dostęp: 1.07.2024)
19. Manna Resort case study – water management, https://climagruen.com/en/case-studies/manna-resort-case-study-water-management (dostęp: 1.07.2024)
20. Harmonn Alyssa, Do automatic water faucets actually save water?, Sacramento 2016