Agregaty z naturalnym czynnikiem chłodniczym w sklepach spożywczych
Agregaty z naturalnym czynnikiem chłodniczym w sklepach spożywczych. Fot. Unsplash
Dla każdego klienta sklepu spożywczego najważniejsze są świeżość produktów, ich wygląd i smak. Takie kwestie jak wyposażenie sklepu, wystrój czy profesjonalizm obsługi są dla niego ważne, ale nie priorytetowe. Dlatego kwestia odpowiedniego chłodzenia jest w sklepach kluczowa, ponieważ niektóre produkty tracą przydatność do spożycia, jeśli nie są przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze. Do jej zapewnienia przeznaczone są między innymi agregaty wykorzystujące naturalny czynnik chłodniczy.
Bezpieczne dla środowiska naturalne czynniki chłodnicze
Na rynku czynników chłodniczych możemy wyróżnić kilka podstawowych grup: CFC, HCFC, HFC/HC/NH3 oraz HFO. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi, substancje o wysokim potencjale niszczenia warstwy ozonowej zostały już wycofane lub są w trakcie usuwania z obiegu. Wciąż działające urządzenia starego typu, wykorzystujące czynnik chłodniczy CFC, nie mogą już być uzupełniane tym szkodliwym materiałem.
Wprowadzenie przepisów dotyczących czynników chłodniczych, takich jak poprawka z Kigali do Protokołu Montrealskiego (globalnie) i regulacje dotyczące F-gazów (w Europie), dało impuls do poszukiwania alternatywnych rozwiązań.
Coraz bardziej popularne naturalne czynniki chłodnicze wypierają tradycyjnie stosowane HFC i HCFC, które mają udowodniony niszczący wpływ na warstwę ozonową oraz ich duży udział w tworzeniu efektu cieplarnianego. Nowe czynniki zachowują właściwości tradycyjnych czynników, ale powstają w wyniku procesów naturalnych i odznaczają się znikomym wpływem na efekt cieplarniany (tzw. GWP) czy warstwę ozonową.
Jednym z nich jest czynnik R744, czyli nic innego jak dwutlenek węgla, który obecnie uznawany jest za najbardziej perspektywiczny i efektywny spośród naturalnych czynników chłodniczych, a dodatkowo spełnia najnowsze przepisy dotyczące F-gazów i wymogi ekoprojektu. Jest w pełni przyjazny dla środowiska, ma zerowy potencjał niszczenia warstwy ozonowej (ODP) i współczynnik ocieplenia globalnego (GWP) wynoszący 1.
Agregaty na czynnik chłodniczy R744
Czynnik chłodniczy CO2 jest obecnie jedynym wyborem pozwalającym ograniczyć ślad węglowy i zużycie energii każdego przedsiębiorstwa, a zwłaszcza sklepów spożywczych. Z myślą o tej branży zaprojektowano agregaty OCU-CR.
Agregaty OCU-CR to seria agregatów chłodniczych zbudowanych na bazie transkrytycznych sprężarek hermetycznych rotacyjnych 2-stopniowych ze zmienną prędkością obrotową, pracujących na czynniku R744 i przeznaczonych do instalacji średnio- i niskotemperaturowych w komorach chłodniczych, ladach i regałach chłodniczych stosowanych w supermarketach i sklepach spożywczych. Agregaty mogą pracować z kilkoma urządzeniami wewnętrznym, tj. ladami chłodniczymi, witrynami chłodniczymi, chłodziarkami czy chłodniami. Agregaty te produkowane są w mocach chłodniczych od 4 do 16 kW i uzyskują wysoki sezonowy współczynnik sprawności SEPR dzięki dwustopniowej sprężarce rotacyjnej. Dwustopniowa sprężarka rotacyjna CO2 opracowana przez firmę Panasonic jest przeznaczona do dwukrotnego sprężania naturalnego czynnika chłodniczego; zmniejsza obciążenie podczas pracy o połowę w porównaniu z jednostopniowym sprężaniem czynnika chłodniczego i zapewnia długotrwałe i niezawodne działanie.
Cztery ustawienia fabryczne pozwalają na dostosowanie jednostek do pracy w niskich i średnich temperaturach. Ustawienia te można następnie zmieniać za pomocą prostego i przyjaznego dla użytkownika przełącznika obrotowego, co pozwala uzyskać jeszcze większe oszczędności energii. Ważną cechą agregatów OCU-CR jest możliwie jak najcichsza praca. Są to urządzenia zaprojektowane do pracy na wolnym powietrzu w terenie zurbanizowanym.
Zaawansowane algorytmy sterowania pozwalają ograniczyć obsługę agregatu OCU-CR przez instalatora do ustawienia praktycznie jednego parametru. Agregat automatycznie przechodzi z trybu pracy podkrytycznej w nadkrytyczną i na odwrót – cały czas dostosowując wydajność do obciążenia.
Ta prostota obsługi pozwala wielu chłodniczym firmom instalatorskim i inwestorom w łatwy sposób wejść w sektor instalacji na ekologiczny czynnik chłodniczy CO2.
Zalety agregatów zasilanych CO2
Niezbędnym wyposażeniem każdego sklepu spożywczego są urządzenia, utrzymujące pożądaną temperaturę produktów. Jednym z podstawowych elementów wyposażenia są szafy chłodnicze, lady sklepowe, lady cukiernicze, chłodziarki przeszklone na napoje czy regały chłodnicze. W tych urządzeniach stosuje się oświetlenie, które odpowiednio eksponuje prezentowany towar. Istotną rzeczą są kwestie zużycia prądu oraz poziom emitowanego hałasu – warto zadbać, aby w obu przypadkach wartość była jak najniższa.
Instalacje chłodnicze należą do trwałych i wysoce żywotnych instalacji, dlatego wybór agregatów zasilanych naturalnym czynnikiem chłodniczym będzie procentował przez wiele lat, pozwalając na znaczne ograniczenie zużycia prądu. Właściciele sklepów powinni wziąć to pod uwagę, planując z co najmniej 10-letnim wyprzedzeniem i dokonując odpowiedzialnego wyboru układu chłodniczego. Agregaty skraplające Panasonic zapewniają: oszczędność energii, niski poziomu hałasu, niewielką wagę, niskie napełnienie czynnikiem chłodniczym, niskie koszty instalacji i niskie koszty serwisowania.
Agregaty OCU-CR są propozycją urządzeń wysokoefektywnych typu „Plug & Play”, czyli „podłącz i pracuj”. Po podłączeniu rurociągów i zasilania wymagają konfiguracji tylko jednego parametru – ciśnienia ssania. Wszelkie pozostałe funkcje nie wymagają regulacji – działają automatycznie według fabrycznie wprowadzonych nastaw. Dzięki temu agregaty wyróżniają się wysoką niezawodnością działania. Agregaty skraplające CO2 Panasonic serii CR mogą być nadzorowane przez główne systemy monitorujące, takie jak CAREL, Eliwell i Danfoss. System monitorowania umożliwia rejestrację, monitorowanie i raportowanie warunków temperaturowych itp. Tego typu system monitoringu oraz kontroli ogranicza do minimum wymagany czas prac serwisowych, zapewniając właścicielom sklepu spożywczego bezpieczną eksploatację systemu chłodniczego i możliwie niskie koszty eksploatacji instalacji.